'Sommigen grijpen dit incident aan om de boel op te hitsen'

ROTTERDAM - Een bewoner van de Zuidhoek, een smalle straat in de Rotterdamse deelgemeente Charlois, zegt onomwonden niet te schromen zélf het heft in handen te nemen. “Als Peper en andere hotemetoten die criminelen laten zitten, trappen wij ze eruit. Wapens zat, want als je die niet hebt, kun je in Charlois beter binnen blijven.”

Afgelopen dinsdag werd aan de Zuidhoek een jongetje van 9 jaar neergestoken door een 28-jarige man. De verdachte had even tevoren een fietsslot weggegooid. De jongen pakte het slot op en gaf het terug aan de man, die hem vervolgens in zijn borst stak. Het slachtoffer kwam er goed vanaf, hij is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen en gaat maandag weer naar school. De dader werd kort na het incident in een pand van dubieuze reputatie aan de Zuidhoek aangehouden.

Vier dagen later staat dit ogenschijnlijk vredige stukje Charlois onder hoogspanning. Woedende bewoners eisen van de burgemeester dat de drugspanden in de wijk worden ontruimd en gesloten. En zeker het pand, waarin de verdachte van de steekpartij van dinsdag werd aangehouden. Pand dat eigendom is van de Rotterdamse huisjesmelker E., die sinds gisteren op verdenking van onder meer medeplichtigheid aan de handel in drugs terecht staat voor de rechtbank. Duistere krachten wijten de verpaupering van sommige straten bovendien aan de aanwezigheid van de vele migranten in de wijk.

Een donderdag gehouden spoedbijeenkomst van deelgemeente, politie en bewoners heeft de gemoederen niet tot bedaren gebracht. Deelraadvoorzitter D. Lockhorst en politiechef P. Melsen slaagden er niet in hun volledige gehoor ervan te overtuigen dat voor de sluiting van een pand een stevige, juridische onderbouwing noodzakelijk is. Enkele bewoners pikten deze uitleg niet en kondigden een volksgericht aan, wanneer het pand eerdaags niet wordt gesloten.

Lockhorst is daags na deze bijeenkomst nog steeds ontdaan over de 'opgefokte' sfeer onder een aantal bewoners. Dat juist een gekleurde man het jongetje neerstak, zou daarin een cruciale rol spelen. Een 'paar vervelende mensen' uit de wijk zouden door het incident hun kans schoon zien om de vreemdelingenhaat breder uit te dragen. “Zij hebben de pik op zwarten en grijpen dat incident nu aan om de boel op te hitsen”, zegt de voorzitter over het plots weer tot leven gekomen rechts-extremisme.

Meer waardering heeft hij voor de houding van de ouders van het slachtoffer, die de bijeenkomst eveneens bezochten. “Zij begrijpen ons verhaal en sluiten zich niet aan bij de roep om het pand desnoods zélf met geweld te sluiten. Zij zien in dat een grote stroom van bezoekers aan een bepaald pand op zich nog geen reden is om dat te sluiten. Daar komt bij dat de dader van de steekpartij niet eens woont op het adres, waar hij werd aangehouden.”

Naar aanleiding van klachten van omwonenden vond zes weken geleden een inval plaats in dit pand. Bij die gelegenheid werden geen drugs aangetroffen. Lockhorst: “Nadien zijn er nieuwe klachten binnengekomen, maar we kunnen moeilijk elke dag opnieuw een inval doen. Anderzijds is het best mogelijk dat daags na de eerste inval daar al drugs waren. We weten het niet, maar natuurlijk nemen we de klachten serieus. Als deelgemeente hebben we de bewoners tijdens de bijeenkomst van donderdag verteld hoe de procedure rond de sluiting van een pand precies werkt. Hoe zij exact moeten handelen om dat eventueel voor elkaar te krijgen. Een aantal heeft die adviezen opgepikt, anderen zeggen daar lak aan te hebben en zetten zich af tegen buitenlanders.”

Lockhorst zal op korte termijn met burgemeester Peper rond de tafel gaan zitten. De kans op escalatie in een oude wijk als Charlois neemt immers toe, nu sommigen geweld als enige oplossing beschouwen. Peper laat zich inmiddels ook 'actief informeren over wat er gaande is' in de deelgemeente. Aan Lockhorst heeft hij bovendien laten weten dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om een overlastgevend pand op zelfs heel korte termijn te sluiten. “In Delfshaven zijn de afgelopen periode veertien van zulke panden op slot gegaan en wat daar kan, kan in Charlois ook”, zegt Pepers woordvoerder.

Actievoerster Annie Verdoold, die in de Rotterdamse wijk Spangen al jaren strijd voert tegen de drugsoverlast daar, heeft op dit punt begrip voor de bewoners van Charlois. “Hun klachten over de drugsscene in de wijk zijn twee jaar onbeantwoord gebleven”, stelt zij. “De verantwoordelijke instanties hebben langs elkaar heen gewerkt en dan loopt het vroeg of laat spaak.” Toch heeft Verdoold de bewoners persoonlijk op het hart gedrukt het recht niet zelf in handen te nemen. “Levensgevaarlijk”, is haar oordeel. “De drugsscene is enorm verhard en daardoor is een knuppel of een stuk hout onvoldoende. Er moet structureel overleg komen en een inventarisatie van de bestaande drugspanden. Dat moet tot sluiting van die panden leiden. Dat kan, want zo is het in Spangen ook gegaan. Wraakacties zijn te link. Maar ik herken de stemming in Charlois wel. De mensen raken alle begrip voor procedures kwijt doordat zij in de ellende van de drugsoverlast moeten leven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden