Sommigen aan het Binnenhof hebben te lang naar Borgen gekeken

Het stilste zomerreces van de Tweede Kamer sinds jaren bood de kans rustig de dvd's uit te kijken met de finale afleveringen van de politieke thriller over de Deense politiek. In 'Borgen' deel 3 zitten de politici en de journalisten opnieuw benauwend dicht op elkaar. De draaimolen waarin ze bij elkaar op schoot zitten loopt zo gesmeerd dat voormalig premier Birgitte Nyborg dit keer ex-journaliste Katrine Fønsmark als haar spindokter heeft aangetrokken. Terwijl haar oud-voorlichter juist naar 'de andere kant' blijkt overgestapt, wat wil zeggen dat spindokter Kasper Juul opeens een belangrijk televisiejournalist is geworden. En dat allemaal onder de kaasstolp van de Deense democratie, de plek waar elke aflevering spannende deals tussen politieke partijen moeten worden gesloten en waar terloops heel wat wordt afgezoend door de hoofdrolspelers.

Borgen is een verslavende politieke serie, die laat zien hoe slimme strategen achter de schermen manoeuvreren en manipuleren in het belang van de eigen partij. Een stuk spannender dan de overwinningen en nederlagen die kiezers gewoonlijk vanaf de buitenkant te zien krijgen. De Deense politiek en die van Nederland lijken in veel opzichten op elkaar. In Den Haag is daarom al vaak nagedacht over de vraag: geeft Borgen ook een realistisch beeld van de dagelijkse gang van zaken aan het Binnenhof?

Het is 'pijnlijk herkenbaar' zeiden veel Haagse politici de afgelopen jaren bij de eerdere afleveringen. Het gespindokter en gedoe in de coulissen van de politiek zijn voor hen herkenbaar, al is het natuurlijk in de serie allemaal wat opgeleukt. Laten de Deense acteurs zien hoe het ook in Den Haag werkt? Voor een deel is dat waar. Maar laten we het eens omdraaien. Kan het zijn dat politiek Den Haag Borgen- kopieergedrag vertoont?

Kamerleden, bewindslieden, voorlichters, partijmedewerkers en journalisten, kortom alle politieke junks van het Binnenhof hebben ademloos die dvd's van Borgen verslonden. Zouden zij dan niet de neiging vertonen zich een beetje te gaan gedragen naar hun rolmodellen uit de serie? Hoe graag wentelen ze zich in de spannende schijnwerkelijkheid van hun helden Birgitte, Katrine en Kasper?

Jongeren die tussen 2001 en 2011 de acht 'Harry Potter' films achter hun kiezen hadden, bleken volgens Brits onderzoek in meerderheid Hermelien Griffel - gespeeld door Emma Watson - te zien als het beste rolmodel van het witte doek. Die jongeren gingen zich thuis een beetje gedragen als hun geliefde vrouwelijke bolleboos Hermelien. Een ander voorbeeld: Iedere man die zojuist een 'James Bond' film zag, stapt eventjes anders naar buiten uit de bioscoop: stijlvoller, als een man van de wereld. Kopieergedrag.

Politiek is in feite simpel, maar op het huidige Binnenhof vallen steeds vaker vreemde taferelen te ontwaren. Een fractieleider die geen meter door de wandelgangen van de Tweede Kamer loopt zonder de vaste schaduw van zijn voorlichtster. Partijmedewerkers of ambtelijke medewerkers van ministers die zich gedragen als grote topstrategen. Journalisten die doen alsof er buiten de Haagse kaasstolp geen werkelijkheid bestaat. Kamerleden die meer genieten van het spel dan van de inhoud. Zij zagen het allemaal bij de Deense serie. Bij dat ergerlijke gedrag van al die Haagse politieke junks denk ik dan: die hebben gewoon te lang naar Borgen gekeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden