Sommige zaken verdwijnen nooit in de lade van de ASO

De Tour finisht steevast in Parijs en een renner die voor de tweede keer op doping wordt betrapt, wordt voor het leven geschorst. Meer zekerheden kent de wielersport niet. Toch meent het Nederlandse Vacansoleil dat garanties te koop zijn: Een startplek voor een van de drie grote ronden kan je afdwingen. Manager Daan Luijkx formuleerde het onlangs zo: „We gaan het organisatoren zo moeilijk maken dat ze ons niet meer kunnen weigeren.”

Strijdlustige taal van de Brabander wiens bescheiden wielerproject in een paar jaar tijd uitgroeide tot de tweede ploeg in dit land, maar die dit jaar de nodige tegenslagen kreeg te verwerken. Hield Luijkx zich groot toen de Giro geen behoefte had aan de ploeg van nota bene een van de rondesponsors, nadat ook de Tourorganisatie zijn ploeg links liet liggen, kon hij zijn afkeuring nauwelijks verbergen. „Dit is opnieuw een teleurstelling.” Toen wist hij nog niet dat het glas halfleeg was. Ook de Vuelta waar de ploeg het jaar ervoor zoveel indruk maakte, ging aan zijn neus voorbij.

„Als het niet linksom gaat dan maar rechtsom”, betoogde Luijkx na de zoveelste deceptie. Gepikeerd stroop het management de afgelopen weken de rennersmarkt af op zoek naar grote namen. Want als de organisatoren van de Ronden van Frankrijk, Spanje en Italië voor iets gevoelig zijn dan is het dat wel.

Zekerheid is waar het management op inzet. Verbazingwekkend was het daarom dat de ploegleiding met de Italiaan Riccardo Riccó en de Spanjaard Ezequiel Mosquera op de proppen kwam. Namen waarmee Vacansoleil het zich bij voorbaat moeilijk of misschien zelfs onmogelijk maakt bij ASO, Unipublic en RCS.

Neem Riccó, bezig aan zijn tweede wielerleven nadat hij in 2008 in de Tour met een lichaam vol epo werd betrapt. Dat feit wordt hem nog het minst aangerekend. Zijn doodszonde bestaat eruit dat hij de organisatie schoffeerde door geen enkel berouw te tonen. Sommige zaken verdwijnen nooit in de bureaulades van de ASO.

Riccó is gehaald om de weg te plaveien naar de Ronde van Italië, verdedigde Luijkx. Datzelfde geldt voor Mosquera maar dan met het oog op de Ronde van Spanje. Hij vergeet evenwel dat de drie organisaties tegenwoordig intensief met elkaar optrekken en dat er tussen de ASO en Unipublic financiële lijntjes liggen. Een besmet verleden kent Mosquera dan weer niet. Maar of de Ronde van Spanje, laat staan die van Frankrijk, zit te wachten op een 34-jarige renner zonder enig statuur die in de herfst van zijn carrière een aantal maal een topvijfplek behaalde?

Het beleid van Vacansoleil, of zoals sommige andere ploegen stilletjes stellen, het gebrek eraan, wekt op z'n minst bevreemding. Vorig jaar wimpelde Luijkx nog een ProTour-licentie af. Niet dat het papiertje zondermeer een garantie is op een startplek in een grote ronde. Maar het getuigschrift van de internationale wielerunie UCI kent wel een hoge aanbevelingswaarde. De ploeg heeft dit jaar door schade en schande wijs geworden alsnog een aanvraag ingediend. Of Riccó in de procedure een thema is, zal eind november blijken als de acht resterende vergunningen worden verdeeld. Ploegen dienen aan strikte ethische voorwaarden te voldoen. Voor de acht licenties komen inmiddels veertien ploegen in aanmerking.

Kritiek op de keuzes van Vacansoleil blijven keurig onder het zadel. In het gesloten peloton worden hooguit wat wenkbrauwen gefronst. De enige die openlijk commentaar durft te geven op het risicovolle pad dat de ploeg is ingeslagen, is uitgerekend een renner uit de eigen gelederen. De Belg Björn Leukemans vroeg zich een paar weken terug af of de komst van Riccó niet tegen de ploeg wordt gebruikt. Een mogelijk antwoord daarop krijgt hij over twee maanden als de UCI een eerste oordeel velt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden