Sommige tranen zijn van slechte kwaliteit

"Ik heb last van tranende én jeukende ogen", schrijft een 88-jarige lezeres aan de gezondheidsredactie. "Hoe kom ik daaraan en vooral: hoe kom ik daar weer vanaf?" Een andere lezeres (55) heeft ook last van tranende ogen, maar dan vooral als ze in de buitenlucht fietst. Van de oogarts kreeg ze oogdruppels, maar hoeveel ze daarvan ook gebruikt, als ze fietst blijven de tranen over haar wangen rollen. Gek genoeg gebeurt hetzelfde als ze 's avonds voor het slapen gaan in bed nog leest: voortdurend stromen de tranen uit haar ogen. Niet pijnlijk, wel lastig.

De meest voorkomende oorzaak van een tranend oog is, bijzonder genoeg, juist een droog oog, vertelt Peter Ringens, hoogleraar en oogarts bij het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Hij is tevens voorzitter van de kwaliteitscommissie van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. "Het traanvocht van de ogen moet het oog vochtig houden en van voedingsstoffen voorzien. Om uitdroging te voorkomen, zit er een soort filmpje op het oog", legt Ringens uit.

Bij gezonde ogen wordt voldoende traanvocht aangemaakt en afgevoerd via het traanwegsysteem. Overtollige tranen, bijvoorbeeld bij een huilbui, belanden in de neus. "De essentie is dat de aanmaak en afvoer in evenwicht zijn", aldus Ringens. En met die afvoer kan het nog weleens misgaan. "Als je ouder wordt, heb je een slechtere afvoer omdat de toegang naar de neus nauwer wordt. Of de tranen kunnen niet goed bij het traanpunt in het ooglid komen, omdat dat wat gaat zakken bij het ouder worden."

"Als het oog uitdroogt, produceer je wel veel meer tranen. Dat speelt vooral bij vrouwen in de overgang en bij ouderen in het algemeen boven de 70. Bijvoorbeeld als je op de fiets zit, in de kou. Maar die tranen zijn van slechte kwaliteit. Ze hebben niet de goede samenstelling en lossen daarom ook het probleem van de droge ogen niet op: ze blijven niet op het oog liggen, maar rollen uit over de wangen."

Andere klachten die mensen met droge ogen hebben: een branderig, vermoeid, jeukend of drukkend gevoel, last van het licht, bijvoorbeeld in het donker bij autolampen, verergering van de klachten door externe factoren: rokerige ruimten of airconditioning, last bij het lezen of computeren, problemen met het dragen van contactlenzen. Vaak kunnen de klachten verholpen worden door het druppelen met 'kunsttranen'. Ringens: "Met oogdruppels, zoals hypromellose, zorg je ervoor dat je weer een filmpje op je ogen krijgt."

Maar als die druppels niet helpen, zoals bij de 55-jarige lezeres? Ringens: "Wat kan helpen, is de traanwegen laten doorspuiten. Dat is een poliklinische behandeling, die bij wijze van spreken in de spreekkamer plaatsvindt."

Zelf een gezondheidsvraag insturen? Mail naar gezondheid@trouw.nl of twitter: @DokterTrouw

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden