Sommige ministers in het nieuwe Noord-Ierse kabinet haten elkaar hartgrondig

Een bont gezelschap, de nieuwe Noord-Ierse regering die morgen dient te worden beëdigd. 'Dient te worden', want in de turbulente Britse provincie Noord-Ierland is niets zeker tot het achter de rug is.

Naast de vertrouwde en gerespecteerde personages als unionistenleider David Trimble als First Minister en Seamus Mallon, vice-voorzitter van de gematigd nationalistische SDLP, als diens plaatsvervanger, bestaat het overige tiental kabinetsleden uit vogels van wel heel divers pluimage. Van een topman van het Ierse republikeinse leger Ira, een voormalig doelwit van deze terreurbeweging, tot de 'verzoener van Enniskillen'.

Grootste verrassing is de benoeming van de 49-jarige Martin McGuinness, tweede man van Sinn Fein, de politieke tak van het Ira, op onderwijs. Geboren en getogen in de katholieke wijk Bogside, klom hij in de jaren zeventig op tot stafchef van de Ira-brigade in Londonderry. Naar verluidt is hij nog steeds lid van de militaire staf van het Ira.

De verrassing is dat McGuinness het gevoelige ministerie van onderwijs krijgt. Gevoelig, want onderwijs is zo'n beetje de meeste gesegrereerde sector binnen de Noord-Ierse samenleving. Amper tien procent van de leerlingen zit op geïntegreerde, protestants-katholieke scholen.

McGuinness op die post is een nachtmerrie voor veel protestanten. Een republikeins terroristenleider die verantwoordelijk is voor onderwijs aan 'hun kinderen'? Voorspelbaar protest van dominee Ian Paisley, voorman van de radicaal-unionistische DUP, die foeterde dat ,,ze de opleiding van onze kinderen van de eerste dag tot afstuderen aan de universiteit in handen hebben gelegd van Ira-Sinn Fein''. De andere Sinn Fein-post gaat naar Baibre de Brun, die gezondheid en sociale zekerheid krijgt, maar tegen haar keert de woede van de DUP zich minder.

De twee kabinetsleden die de DUP levert zijn Peter Robinson op regionale en Nigel Dodds op sociale ontwikkeling. Beiden zijn hardliners binnen de DUP, voor zover dat nog mogelijk is. Robinson was in de jaren tachtig actief binnen een schimmige loyalistische terreurbeweging. Dodds koestert een diepgewortelde haat tegen de republikeinen sinds hij in 1997 ontsnapte aan een Ira-moordaanslag toen hij zijn doodzieke zoontje in een ziekenhuis in Belfast bezocht. Ze hebben al gezworen nimmer met McGuinness aan dezelfde regeringstafel te gaan zitten en of dat gevolgen heeft voor quorum of kabinetsbesluit moet nog blijken. Hun enige motivatie om deel te nemen aan de Noord-Ierse regering is om die 'op te blazen'.

Daar staat tegenover dat Trimble's UUP als een van de overige drie kabinetsleden de 67-jarige Sam Foster heeft benoemd op milieu. De protestantse Foster oogste groot respect toen hij na de Ira-aanslag in Enniskillen zwaar verminkte slachtoffers onder het puin vandaan haalde om ter plekke nog te pleiten voor verzoening met de daders.

De resterende leden van het kabinet - nog twee UUP-ers en drie van de SDLP - zijn wat minder getekend door dertig jar Troubles, of zijn na een radicaal verleden opgeschoven naar een milder midden. Toch dreigt het gevaar dat een kabinet met zulke radicale vleugels - zeker die van de DUP - vleugellam wordt. Echter, daar waar in Noord-Ierland vaak het meest voorstelbare onmogelijk blijkt, is het meest onvoorstelbare mogelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden