Sommige eilanden gespaard

AMSTERDAM - Car Nicobar, een eiland in de Nicobaren ten oosten van India, was gisteren nog de helft van zijn 20000 inwoners kwijt. De Malediven, ten westen van Sri Lanka, hebben maar enkele tientallen doden te betreuren, maar moeten waarschijnlijk complete eilanden voor bewoning afschrijven.

Van onze redactie buitenland

Maar niet alle eilanden in de Indische Oceaan zijn zo zwaar getroffen. Diego Garcia, het Britse eiland met de Amerikaanse basis midden in de Indische Oceaan, heeft nergens last van gehad.

Op de Andamanen en Nicobaren, twee Indiase eilandengroepen ten zuiden van het vasteland, zijn volgens de laatste berichten zeker 8000 doden gevallen. Op de Andamanen wonen ongeveer 300000 mensen -in de kustgebieden vooral immigranten van het Indiase vasteland, in het hoger gelegen binnenland op sommige van de vijfhonderd eilanden volken met een jager-verzamelaar-cultuur.

Antropologen vrezen dat de ramp de nekslag kan worden voor sommige van die volken. Hun aantal is al eeuwenlang aan het afnemen, sinds de eilanden onder Brits en daarna Indiaas bestuur kwamen. Van de Groot-Andamanen waren er nog maar zo'n veertig, van vier andere volken nog enkele honderden.

Op de Nicobar-eilanden wonen 40000 mensen. Op het eiland Car Nicobar werden gisteren nog 10000 mensen vermist. Een deel van hen bevindt zich misschien nog in het binnenland. Een luchtmachtbasis daar werd geheel vernietigd.

Dat gold wonderwel weer niet voor de Amerikaanse basis op het Britse eiland Diego Garcia. Hoewel het midden in de Indische Oceaan ligt, zo'n duizend kilometer ten zuiden van de Malediven, is het volgens het Amerikaanse ministerie van defensie niet door de tsunami getroffen.

Niet elk eiland heeft een gedeelte waar je naartoe kunt vluchten. Op de Malediven, een eilandengroep ten westen van Sri Lanka, is het hoogste punt 2,4 meter. Juist dankzij die westelijke lokatie was de tsunami van zondag daar echter niet al te hoog en zijn er op de eilanden volgens de laatste berichten 'maar' 69 doden gevallen. Maar volgens een regeringswoordvoerder zijn sommige eilanden, die geheel door de golven zijn overspoeld, onbewoonbaar geworden.

Op de Malediven wonen 280000 mensen, verdeeld over 200 eilanden. Daarnaast zijn er nog tachtig waarop toeristische verblijven staan -of stonden- en zo'n 900 onbewoonde eilanden.

De Malediven zien hun bestaan bedreigd door het versterkte broeikaseffect: de zeespiegel hoeft maar een paar meter te stijgen om de eilandengroep van de kaart te vegen. Zondag kregen de inwoners al te zien wat dat betekent. Op sommige eilanden staat geen gebouw meer overeind en heeft het zoute water plantengroei en drinkwatervoorraden vernietigd.

De ramp zal bestaande plannen versnellen om de bevolking te concentreren op grotere, beter tegen de zee te verdedigen eilanden. De totale schade is waarschijnlijk meermalen het nationale inkomen van het land.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden