Sommige dingen mogen geld kosten

Sommige dingen mogen geld kosten. Iedere week vraagt Ineke Bijnagte: waaraan spendeert u zonder aarzelen?

Naam Erna de Harder

Woonplaats Rotterdam

Gezinssamenstelling Latrelatie

Werk Secretaresse bij jeugd- en opvoedhulporganisatie FlexusJeugdplein

Inkomen modaal*

"Al toen ik een jaar of zeven was ging ik vaak met mijn vader mee naar rommel- en curiosamarkten. Dan kocht ik van mijn zakgeld heiligenbeelden. Van religieuze beelden hou ik inmiddels niet meer, maar verder is er weinig veranderd. Ik kan nog altijd geen weerstand bieden aan rommelmarkten, veilingen, antiekbeurzen, kringloopwinkels enzovoort.

Ik verzamel meubels, servies, kroonluchters, kandelaars, tapijten, spiegels, maar ook poppen en maskers. Mijn laatste aankoop was een 18de-eeuws bedsteebankje, gekocht bij een boerderij met antiek, tijdens een fietstocht. Ik koop gewoon wat me aanspreekt, ook spullen uit de 19de eeuw en uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Een van mijn topstukken is een beeld uit de 19de eeuw. Het is een van de negen muzen, met een gezicht en schouders van gepolijst marmer. Prachtig, als de zon erop schijnt.

Je kunt in mijn huis nog lopen, maar het is wel vol. Mijn huiskamer is boudoir-achtig. Je stapt terug in een andere tijd, zegt bezoek vaak. Dat bezoek durft zich de eerste keer vaak niet te bewegen, bang om wat om te gooien.

Van Ikea-interieurs moet ik niets hebben. Het is zo fantasieloos, er zit geen creativiteit in. Ik moet soms voor mijn werk bij Ikea spullen aanschaffen en dan zie je van die mensen die daar alles kopen: in een keer klaar voor tien jaar. Ik kan me daar niets bij voorstellen.

Ik heb de behoefte om te snuffelen. Dat vind ik het leuke: de hoop op iets bijzonders, de verrassing als je iets moois vindt. Bij nieuwe spullen heb je dat niet. Ik kijk altijd rond. In de pauze van mijn werk; als ik op reis ben. Ook als ik iets moois op straat zie, neem ik het mee.

Vroeger gaf ik soms wel de helft van mijn salaris uit aan mijn verzameling. En dan ging ik gerust niet met vakantie als ik iets moois had gezien. Nu heb ik een apart spaarpotje. En ik verkoop ook weleens wat. Maar als ik iets zie waar ik verliefd op word, moet ik het gewoon hebben. Dat bedsteebankje bijvoorbeeld, heb ik gekocht van 500 euro die ik eigenlijk opzij had gezet voor een reisje. Ik ging er meteen voor door de knieën. Nee, ik steek me er niet voor in de schulden, maar van alles waar ik geld aan uitgeef, is mijn verzameling de grootste post."

*Een modaal inkomen is 2500 euro bruto per maand, 1811 euro netto.

Meedoen? Stuur een mail naar uitspatting@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden