'Somebody': sociaal experiment op de smartphone

Met haar nieuwe app 'Somebody' wil filmmmaakster en kunstenares Miranda July mensen laten nadenken over de omgang met hun smartphone. Beeld anp
Met haar nieuwe app 'Somebody' wil filmmmaakster en kunstenares Miranda July mensen laten nadenken over de omgang met hun smartphone.Beeld anp

Na het doorslaande succes van dating-apps als Tinder en FlirtSmart waait er een frisse wind door de wereld van de virtuele ontmoetingen. De nieuwe app 'Somebody' gaat terug naar de sociale basis: contact leggen tussen voorbijgangers op straat of in de tram. Niet om te daten, maar gewoon voor een ouderwets praatje dat zich nu eens niet via een flikkerend schermpje voltrekt.

Amber Dujardin

Het lijkt de omgekeerde wereld: een speciale app om een gesprek aan te knopen met medepassagiers of andere 'vreemden'. Toch is dat precies wat Somebody beoogt. Met de app kunnen gebruikers een bericht sturen naar hun vrienden of geliefden - tot zover niets nieuws. Maar in plaats van de boodschap direct bij de kameraad in kwestie te bezorgen, wordt die afgeleverd bij een zelf te kiezen Somebody-gebruiker in de buurt.

Deze vreemdeling brengt de boodschap vervolgens mondeling over aan de vriend, die zo dus niet alleen een leuk bericht van een bekende krijgt, maar een nieuwe ontmoeting met een ónbekende op te koop toe. Dit treffen hoeft niet te leiden tot een ontluikende vriendschap, maar Miranda July, de drijvende kracht achter Somebody, hoopt dat mensen door haar app gaan nadenken over de gevoelens die de smartphone hen bezorgt.

Persoonlijke boodschap
De Amerikaanse kunstenares verwierf eerder bekendheid met de film Me and you and everyone we know (2005) en met haar project We Think Alone (2013), waarbij ze e-mails van bekende en onbekende mensen verzamelde en openbaar maakte. July is gefascineerd door de interactie tussen mensen. Zelf is ze naar eigen zeggen 'versmolten' met haar telefoon, maar ze vraagt zich af of mensen echt blij worden van het continue chatten met hun vrienden op afstand.

Is het persoonlijker om een boodschap van vrienden te ontvangen via een 'vreemde' in eigen persoon, of via een tekstwolkje in een chatbox? Over deze vraag wil July de gebruikers van haar app laten nadenken. Ze ziet de app als een sociaal experiment. "Somebody is geen vervanging van chatten of e-mail, maar ik vind het belangrijk om na te denken over wat het gebruik van mijn telefoon me oplevert. Waar ik uiteindelijk echt blij van word zijn de vluchtige contacten met vreemden, zoals een vrouw helpen die haar boodschappen heeft laten vallen. Daar word ik gelukkig van: menselijkheid!"

Levensvatbaar?
Het streven van July klinkt nobel, maar is haar app ook levensvatbaar? Hebben mensen wel zin om wildvreemden op hun vrienden af te sturen om hun intieme boodschap op te dissen? Voorlopig lijkt Somebody in ieder geval aan te slaan: alleen al op de eerste dag werd de applicatie 100.000 keer gedownload. De app is inmiddels een week in gebruik.

Een deel van het succes ligt volgens July in het feit dat de app niet alleen een boodschap overbrengt, maar ook een beroep doet op de acteerkunsten van de gebruiker. De afzender kan bij zijn bericht namelijk ook regieaanwijzingen meegeven, zoals huilen, zuchten of juist uitzinnig vrolijk doen. De bezorger kruipt daarmee als het ware in de huid van de afzender. July nam alvast een voorschot op de hilarische situaties die dit op kan leveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden