Sombere vooruitzichten voor gevluchte 'Elia'-sekte

De dochter van een van de sekteleden en een verslaggever van de EO tijdens hun zoektocht in Israël.

De naar Israël gevluchte leden van het omstreden Efraïm Genootschap mogen rekenen op een anti-climax. Met hun leider Heinrich van Geene werken ze daar toe naar een 'nieuwe periode in de wereldgeschiedenis'. Diens plan lijkt gedoemd om te mislukken.

Dat zei evangelist Bram Krol gisteren in het EO-programma De Vijfde Dag. Krol heeft onderzoek gedaan naar de gemeenschap. Trouw berichtte enkele weken geleden over het vertrek van de groep rond de zelfbenoemde profeet Elia. Verslaggevers van de omroep zochten de sekteleden op.

Apocalyps
Van Geene (75) zou voorbereidingen treffen voor een apocalyptisch tijdperk. De periode moet spoedig aanbreken en zal goeddeels draaien om de leider uit het Zuid-Hollandse Heinenoord, die door zijn volgelingen wordt gezien als een incarnatie van de Bijbelse profeet.

Volgens Krol beschouwt 'Elia' zichzelf als 'het scharnierpunt van de geschiedenis'. De kans dat hij met zijn boodschap massaal Israëli's bereikt zou erg klein zijn. 'Hij kent er niemand, helemaal niemand.'

Bovendien kunnen de leden zich niet permanent in het land vestigen. 'Over, zeg, een halfjaar moeten ze terug.' Na die anti-climax zou de sekte als een kaars kunnen doven. Collectieve zelfmoord - waartoe sommige sektes overgaan - is volgens Krol niet waarschijnlijk. Dergelijke extremiteiten passen niet bij het karakter van de groep.

Zwijgen

Sommigen lieten voor hun vertrek enkel een afscheidsbriefje achter, anderen vertrokken stilletjes. Over hun huidige activiteiten zwijgen ze. Medewerkers van De Vijfde Dag slaagden er niet in om hen persoonlijk te spreken.

Een dochter van een van de leden reisde mee naar Israël. In de nederzetting Har Adar vond ze haar vader, die licht geïrriteerd en vastberaden reageerde toen ze vroeg waarom hij is vertrokken. De leden zouden in Nederland te veel tegenstand ervaren.

In 2001 voorspelde Van Geene het einde der tijden. Zijn aanhang verschrompelde toen die voorspelling vals bleek. Momenteel telt het Efraïm Genootschap ongeveer vijftien leden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden