Somalische vluchteling Mohamed Ali mag van atletiekbond voor Nederland lopen

Mohamed Ali tijdens een cross in België in 2015. Beeld Hollandse Hoogte / BELGA
Mohamed Ali tijdens een cross in België in 2015.Beeld Hollandse Hoogte / BELGA

Atletiekfederatie IAAF geeft de Somalische vluchteling Mohamed Ali alsnog groen licht om voor Nederland te lopen.

Eline van Suchtelen

Ali Mohamed Ali haalde zijn eerste schooldiploma aan het Johan Cruyff College in Nijmegen. Drie jaar geleden kwam daar zijn Nederlandse paspoort achteraan. De Somalische vluchteling werd een nationale topper bij een Nederlandse bondscoach. Het ontbrak Mohamed Ali eigenlijk nog maar aan één ding: ook voor Nederland mogen lopen.

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft hem nu eindelijk groen licht gegeven. Mohamed Ali, die met zijn tengere voorkomen niets weg heeft van de bokslegende, mag voortaan een oranje shirt aan. “Ik voel me heel relaxed, het ziet er nu wat zonniger uit in de toekomst”, zegt hij. “Ik kan me nu eindelijk focussen op lopen, omdat ik weet dat ik het Nederlandse team kan halen.”

Competitievervalsing

Ali werd de dupe van een nieuwe regel die de IAAF vorig jaar bedacht. Hoewel hij een paspoort had, mocht hij niet voor Nederland uitkomen op grote internationale toernooien zoals EK’s en WK’s omdat alle procedures van atleten die voor een ander land wilden lopen, bevroren waren. Aan kleinere wedstrijden mocht hij wel meedoen. De IAAF deed dit om competitievervalsing tegen te gaan.

In een poging tot meer succes ‘kochten’ landen als Turkije en Qatar snelle lopers uit voornamelijk Afrika. Soms kregen buitenlandse toptalenten in een procedure van nog geen twee weken een paspoort om voor een ander land uit te komen.

Zo kon het dat de Turkse ploeg op de EK in Amsterdam in 2016 wel heel divers was. Van de elf medailles voor Turkije kwamen er negen van lopers die niet in Turkije geboren zijn. Op de Olympische Spelen in Rio bestond een kwart van het Turkse team uit atleten met een niet-Turkse achtergrond.

Nieuwe regels

Mohamed Ali werd verrast door de regel. De geboren Somaliër, die als vluchteling naar Nederland kwam, plaatste zich vorig jaar voor de EK landenteams in Lille maar kreeg plotseling een streep door zijn naam. Alle overgangsprocedures werden bevroren tot er nieuwe regels kwamen.

Het was nog veel zuurder omdat er niet eens een probleem was geweest als hij één uitslag voor Nederland achter zijn naam had gehad. Dan had hij wel mogen starten in Lille en de daaropvolgende toernooien. Als Mohamed Ali in actie was gekomen op de EK cross van 2015 was er niets aan de hand geweest, maar hij miste de limiet met twee seconden, niet wetende dat het grote gevolgen zou hebben.

Dit jaar miste hij weer net de limiet voor Tilburg, waar hij voor het eerst had mogen starten voor Nederland. Nu hoopt hij zijn opwachting te maken in de ploeg in Doha op de WK atletiek in de zomer van 2019.

Burgeroorlog

Mohamed Ali bleef altijd positief, al was zijn coach Honoré Hoedt bang dat zijn hele carrière door zijn neus geboord zou worden. De talentvolle loper liet in 2009 zijn twee zusjes, broer en moeder achter in het door een burgeroorlog verscheurde Somalië. Hij kwam via omzwervingen in Nederland terecht. Veel mensen trokken zich zijn lot aan.

Een atletiektrainster gaf hem een fiets, coach René Godlieb hielp hem naar de nationale top op de 5000 meter, waarna bondscoach Hoedt het stokje overnam. Mohamed Ali hoopt in 2020 voor Nederland naar de Olympische Spelen in Tokio te gaan.

Lees ook:

‘Naast zijn naam blijft vooral het karakter van Mohamed Ali mensen bij’

De tot Nederlander genaturaliseerde Somaliër Mohamed Ali inspireert mensen, ook buiten de atletiek. Hij hoopt op een beter leven en plaatsing voor de WK.

Lees ook:

Mohamed Ali heeft een Nederlands paspoort, maar nog geen Oranje shirt

Hardloper Mohamed Ali is de dupe van IAAF-regels waarbij alle omzettingen van nationaliteiten bevroren zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden