Somalische politie maakt einde aan bezetting hotel na aanslag

Een Somalische soldaat loopt door het verwoeste gebied waar zaterdag twee auto's ontploften.Beeld AP

De Somalische politie heeft na een hele nacht strijd met vijf extremisten een hotel in Mogadishu heroverd. Drie extremisten zijn daarbij gedood, twee anderen zijn opgepakt. Zowel de nationale politiechef als het hoofd van de Somalische inlichtingendienst zijn na de aanslagen van dit weekend ontslagen, werd zondag duidelijk na een ingelaste kabinetszitting. 

Twee weken na de grootste terreuraanval ooit in Somalië, hebben extremisten zaterdagmiddag het Nasahablod Two Hotel in de hoofdstad Mogadishu bestormd na een zelfmoordaanslag bij het gebouw. Een automobilist deed alsof zijn auto pech had en liet het voertuig voor de ingang ontploffen. Hierbij kwamen meer dan twintig mensen om het leven en zijn er 30 mensen gewond geraakt, onder wie een Somalische minister.

Vervolgens brak er in het hotel een urenlang vuurgevecht uit tussen de vijf mannen en de politie. Ze gebruikten granaten en sloten de elektriciteit in het gebouw af om de politie weg te houden. Eén van de mannen zou zichzelf hebben opgeblazen en veroorzaakte daarmee een explosie in het hotel.

De politie heeft naar eigen zeggen 30 mensen uit het gebouw kunnen redden, maar vermoedt dat het dodental de komende uren nog verder op zal lopen omdat veel slachtoffers nog onder het puin liggen. Op het moment van de aanslag waren er verschillende regeringsfunctionarissen in het gebouw.

Hooggeplaatste Somaliërs

In de buurt van het hotel ontplofte zaterdag ook een tweede auto bij het voormalige parlementsgebouw. Die aanslag was bedoeld om hulptroepen en politie die op weg waren naar de plek van de eerste aanslag zoveel mogelijk tegen te houden, zei een politieagent tegen persbureau Bloomberg.

De aanslagen zijn inmiddels opgeëist door de islamistische terreurbeweging Al-Shabaab. Die voert regelmatig bombardementen en gewapende aanvallen uit in Somalië. Twee weken geleden vielen er meer dan 350 doden bij een aanslag met een vrachtwagen op een drukke weg in Mogadishu. Het was de dodelijkste aanslag ooit in het land. Die aanslag werd niet door de beweging opgeëist. Vermoedelijk omdat er veel woede bestond over het grote aantal burgerslachtoffers, wat er op zou wijzen dat die aanval niet volgens plan is verlopen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Hulpdiensten dragen het lichaam van een slachtoffer weg in de buurt van het hotel waar de aanslag plaatsvond.Beeld AP

Doorgaans richt Al-Shabaab zich op overheidsdoelen, zoals bij de aanslag gisteren. Het Nasahablod Two Hotel wordt regelmatig bezocht door hooggeplaatste Somaliërs en politici. De Somalische president Mohamed Abdullahi zou er zaterdag een bespreking houden met andere politici, maar was niet in het hotel op het moment van de aanslag.

Steun

Abdullahi bracht de afgelopen weken verschillende bezoeken aan buurlanden om steun te krijgen voor zijn strijd tegen al-Shabaab. Hij zei dat de aanslag van zaterdag alleen bedoeld was om angst te zaaien onder de bevolking en beloofde zijn “oorlog” tegen de terreurbeweging voort te zetten.

Het land krijgt daarbij steun van het Amerikaanse leger. De Amerikaanse president Donald Trump gaf begin dit jaar toestemming voor militaire acties in Somalië. Sindsdien hebben de VS tientallen drone-aanvallen in het land uitgevoerd. Ook de Turken, sinds enige jaren zeer actief in Somalië, hebben eind september hun grootste militaire basis in Afrika geopend in Somalië. Het is een trainingscentrum dat 42 miljoen euro gekost heeft en waar duizenden Somaliërs, onder leiding van 200 Turkse militairen, zullen worden opgeleid. In het naburige Somaliland hebben de Verenigde Arabische Emiraten

Dit zal hard nodig zijn omdat er over een jaar een begin wordt gemaakt met het terugtrekken van de 22.000 militaire van Amisom. Deze regionale vredesmissie van de Afrikaanse Unie is het samen met het zeer zwakke Somalische leger niet gelukt Al-Shabaab te verslaan, ondanks de progressie van de afgelopen jaren. Er was een tijd dat Al-Shabaab het grootste deel van het land in handen had. Die tijd is voorbij. Maar de aanslagen zijn, na een periode van relatieve rust en vredig verlopen verkiezingen begin dit jaar, frequenter en verwoestender.

In 2020 moet de terugtrekking zijn afgerond en moet het Somalische leger op eigen benen staan. Het lijkt wel alsof Al-Shabaab alvast inspeelt op die uiterst onzekere toekomst, want de terreurgroep is duidelijk niet onder de indruk van de toegenomen buitenlandse inmenging.

Volgens een ex-inlichtenchef, die een opiniestuk schreef in de New York Times, is die buitenlandse bemoeienis soms ook schadelijk. Hij verwijt de internationale partners de verkeerde hulp te geven en de Somaliërs niet te betrekken bij forensisch onderzoek. “We hebben meer training en betere apparatuur nodig en de mogelijkheid om zelf forensisch onderzoek te doen in Somalië.” 

Lees ook: Somalië kan Al-Shabaab niet verslaan

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden