Somaliërs slepen weer lijken door de stad

Zware gevechten hebben in de Somalische hoofdstad Mogadishu aan zeker zestien mensen het leven gekost. Er waren zeker 80 gewonden.

De taferelen deden denken aan 1993, toen woedende Somaliërs de lijken van Amerikaanse soldaten door de straten sleepten. Gisteren gebeurde hetzelfde met de lijken van ten minste vijf Somalische en Ethiopische soldaten. Een woedende menigte schopte tegen de lichamen en bewerkte ze met stenen.

Behalve soldaten kwamen ook elf burgers om het leven. Dat gebeurde tijdens de ergste gevechten in Somalië sinds de val van Mogadishu in december. Overheidstroepen versloegen toen met hulp van het Ethiopische leger de islamitische milities die de stad een half jaar in handen hadden. Sindsdien bestoken ’islamisten’ de tegenpartij dagelijks met raketten en granaten.

Somalische en Ethiopische troepen deden gisterochtend een inval in een verzetshaard in het centrum van de stad. Ze werden daar begroet door honderden gemaskerde strijders. Die openden de aanval op het vroegere hoofdkwartier van Defensie, waar nu Ethiopische soldaten zijn gestationeerd. De twee partijen beschoten elkaar met zware wapens, waarbij afgezwaaide projectielen burgerwijken raakten. Meer dan tachtig mensen raakten gewond.

Volgens de BBC hebben de resten van de moslimstrijders daarbij hulp gekregen van militieleden van de belangrijkste stam in de hoofdstad, de Hawiye. De leiders daarvan zijn fel tegen de Ethiopische inmenging in Somalië en tegen de overgangsregering. Die wordt geleid door president Abdullahi Yusef, die uit het verre Puntland komt en van een andere clan is, de Darod.

De overheid had besloten tot de inval om het mogelijk te maken dat een nationale verzoeningsconferentie wordt gehouden in Mogadishu. Moslimstrijders doen er alles aan om die vanwege de gebrekkige veiligheid te torpederen.

Sinds kort zijn 1200 soldaten van de Afrikaanse Unie in Mogadishu gestationeerd om de rust in de stad terug te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden