Somaliërs kunnen voorlopig blijven en krijgen schadevergoeding

Een groep uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers protesteerde in november bij Ter Apel tegen uitzetting. Beeld ANP
Een groep uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers protesteerde in november bij Ter Apel tegen uitzetting.Beeld ANP

Minister Leers (asiel) heeft gisteren zijn hoger beroep tegen zestien Somalische uitgeprocedeerde asielzoekers stopgezet. Hij erkent dat hun uitzetting 'praktisch moeilijk realiseerbaar is'.

De zestien hebben ruim twee weken onterecht vastgezeten in vreemdelingenbewaring en krijgen nu ieder een schadevergoeding van 80 euro per dag dat ze vastzaten.

Opgepakt
De groep Somaliërs werd op 29 november opgepakt tijdens hun protest bij asielzoekerscentrum Ter Apel. Ze zetten daar hun tent neer en wilden zo demonstreren tegen het Nederlandse asielbeleid en het feit dat hun rechten als vluchteling hier zouden worden geschonden.

De IND pakte de betogers op en zette ze in vreemdelingenbewaring. Dat was volgens de rechtbank in Groningen onterecht. Vreemdelingen mogen alleen in detentie worden geplaatst als aannemelijk gemaakt kan worden dat uitzetting snel mogelijk is. Dat kon de minister niet.

De rechtbank achtte vertrek op korte termijn onmogelijk omdat er in Somalië 'een instabiel regime' is waar niemand authentieke identiteits- en nationaliteitsdocumenten kan afgeven.

Gedwongen uitzetting
De rechtbank oordeelde voorts dat gedwongen uitzetting naar Somalië al lange tijd niet lukt en nam geen genoegen met het voornemen van de minister het overleg met de Somalische autoriteiten nieuw leven in te blazen. Dat biedt niet voldoende aanknopingspunten om aan te nemen dat thans wel zicht op uitzetting binnen een redelijke termijn bestaat, stelde de rechtbank.

Het beroep bij de Raad van State diende begin deze maand. Ook toen kon het ministerie niet aantonen dat de gedwongen uitzetting van de uitgeprocedeerde vluchtelingen spoedig zou kunnen plaatsvinden. Sterker: de geplande vertrekvluchten op 5 en 23 april zijn afgezegd.

Veiligheid
'Verwijdering naar Noord-Somalië is in beginsel mogelijk, maar de praktische realisatie is bewerkelijk', schrijft het ministerie aan de Raad van State. "Die tekst is wat Cruijffiaans", zegt asieladvocaat Leonie Sinoo.

"Het kan wel, maar het kan niet. Natuurlijk: er vliegen vliegtuigen naar Mogadishu. Maar wat dan? De minister stelt dat Noord-Somalië veilig is, maar hij kan de veiligheid van deze Somaliërs bij ­aankomst, middenin een gewapend conflict, absoluut niet garanderen."

Als Somalië veiliger wordt, komt uitzetting opnieuw aan de orde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden