Somalië was nooit een eenheid

President Kahin van Somaliland wil dat zijn land als staat wordt erkend. „Somaliland heeft zich bewezen, het is tijd dat het Westen ons steunt.”

Stijn Jaspers

Dat de erkenning van Somaliland als soevereine staat tot op heden is uitgebleven, en Somaliland nog steeds als onderdeel van Somalië wordt gezien, bestempelt president Dahir Riyale Kahin als oneerlijk en hypocriet van de internationale gemeenschap. „Wij als jonge natie hebben aan alle voorwaarden voldaan om hiervoor in aanmerking te komen”, meent Kahin.

De president hekelt de ’dubbele normen’ die heersen in de wereldpolitiek. „Men heeft de mond vol van democratie en de wil van het volk; legt ’democratie’, zelfs met geweld op, zoals in Irak en Afghanistan. Maar een land als het onze dat van binnenuit democratisering nastreeft en bouwt aan instituties als media, rechtspraak en politie, krijgt geen onvoorwaardelijke steun.”

Volgens Kahin blijft erkenning uit vanwege ’de verstarde visie’ dat Somalië koste wat kost een eenheid zou moeten zijn. „Deze gedachte komt voort uit een gebrek aan kennis van onze geschiedenis ”, denkt Kahin.

„Somalië en Somaliland zijn jarenlang twee verschillende landen geweest. De Britten zaten hier, de Italianen in Somalië. Het is ook gebleken dat na de hereniging in 1960 de verschillen onoverkomelijk zijn, de burgeroorlog van 1991 is hier het trieste en harde bewijs van. Eén groot Somalië levert niets anders op dan een mislukte staat. De hele wereld ziet ons zo, maar een alternatief wordt ons niet gegund”, aldus de president.

De enige manier waarop Somaliland zich volgens Kahin kan bewijzen is door de wereld te laten zien waartoe de Somalilanders in staat zijn zonder erkenning en bilaterale hulp. „Onze eerste prioriteit is het land weer opbouwen. We leggen wegen aan, proberen de bevolking van stromend water te voorzien en nodigen buitenlandse investeerders uit om zaken met ons te doen. Ook de diaspora werkt actief mee. Zij sturen jaarlijks honderden miljoenen dollars naar huis waardoor de economie een enorme impuls krijgt.”

De bereikte resultaten zijn vooral toe te schrijven aan de diaspora en privé-ondernemingen. De regering zelf heeft weinig armslag om stevige resultaten te boeken. „We hebben de afgelopen jaren met beperkte middelen moeten werken. We hebben ons geconcentreerd op het verbeteren van de primaire levensbehoeften van de bevolking”, vertelt Kahin.

De aanpak van de regering lijkt te werken nu meer en meer mensen toegang tot ’schoon’ drinkwater hebben, de infrastructuur verbeterd is en de medische voorzieningen worden uitgebreid.

Ook de proactieve houding van Somaliland lijkt zijn vruchten af te werpen; de Afrikaanse Unie heeft de zelfstandigheid van Somaliland begin juli voor het eerst officieel besproken op de laatste conferentie in Ghana. Concrete uitkomsten zijn er nog niet, maar het is inmiddels een agendapunt, en daarnaast hebben de Chinezen interesse om zaken te doen met Somaliland als relatief stabiel baken in de onrustige Hoorn van Afrika.

Ook Nederlandse bedrijven worden door Kahin uitgenodigd om investeringen te onderzoeken: „Iedereen mag onze markt betreden. Nederlanders kunnen zich oriënteren op havenstad Berbera. Ik ben ervan overtuigd dat Berbera binnen tien jaar een belangrijke toegangspoort zal zijn tot het Afrikaanse continent, een brug tussen het Midden-Oosten en Afrika. De ligging is zeer gunstig met verbindingen naar het Suezkanaal, de Rode Zee en de Golf van Aden.”

Over de relatie tussen Somaliland en Somalië is Kahin duidelijk: „Wij willen vrede met onze broeders in het zuiden, wensen ze veel geluk. Maar we zullen tot het bittere einde strijden voor een onafhankelijk Somaliland. Niets zal ons van die missie afhouden”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden