Somalië krijgt hulp bij bevechten piraterij

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties geeft landen toestemming om in de territoriale wateren van Somalië piraten aan te pakken. Somalië had daarom gevraagd.

 • Scheepskapers eisen 1,1 miljoen dollar
 • De resolutie, die maandag unaniem werd aangenomen, was omstreden omdat hij de soevereiniteit van Somalië aantast. Dat heeft normaal gesproken als enige recht om geweld te gebruiken in de wateren voor zijn kust. Maar het door oorlog verscheurde Somalië heeft geen marine, en piraten benutten dat door voor de Somalische kust schepen te kapen en dan losgeld te eisen. Wij kunnen de piraterij zelf niet aanpakken, vertelde de Somalische president Yusuf de V-raad.

  Alleen al dit jaar zijn tientallen schepen gekaapt, waaronder vorige week een van een Nederlandse reder. Ook proberen de piraten transporten aan te vallen met voedsel voor de naar schatting een miljoen Somalische ontheemden. Nadat enkele landen losgeld hadden betaald voor de bemanning en de schepen is de piraterij snel toegenomen.

  Met name Indonesië, dat lid is van de V-raad, was bang dat de resolutie interventie van buitenlandse marineschepen in zijn eigen wateren mogelijk kon maken. Het land kampt in de wateren grenzend aan de Filippijnen ook met piraten. De resolutie meldt nu expliciet dat het recht op militair ingrijpen tegen piraten alleen geldt voor Somalië (voor zes maanden), en geen precedent schept. Staten mogen in de Somalische territoriale wateren ’alle noodzakelijke middelen gebruiken om piraterij en gewapende overvallen aan te pakken’, luidt de tekst, met als voorwaarde dat de acties worden afgestemd met de Somalische regering. Het is voor het eerst dat in VN-verband militair optreden tegen piraten is toegestaan.

  Overigens was een VN-missie maandag in Djibouti om te kijken of de strijdende Somalische partijen tot een bestand kunnen komen. De regering van president Yusuf heeft nauwelijks gezag en blijft alleen met steun van Ethiopische troepen in het zadel. Grote delen van Somalië zijn in handen van clans en islamitische extremisten.

  Meer over

  Wilt u iets delen met Trouw?

  Tip hier onze journalisten

  Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
  © 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden