Som houdt zich groot na mislukte race

Voor Bram Som en Robert Lathouwers lijkt Peking steeds verder weg. Gisteren verschoten zij in België een van hun laatste kansen.

Bram Som zei gisteren niet verwacht te hebben de limiet te lopen. Maar dat hij wederom geen rol van betekenis kon spelen op de 800 meter, was een bittere pil. „Ik had een grotere stap willen zetten.” De Europese kampioen hield zich groot na zijn achtste plaats, ver van de gevraagde limiet van 1.45,25. Daarbij werd hij ook nog voorbij gestoken door het dit jaar ontloken talent Robert Lathouwers.

Deze voormalige sprinter klaagde na afloop over de lage temperatuur waardoor zijn hamstrings in de slotfase zo erg verzuurden dat hij bijna over zijn eigen voeten struikelde. Hij viel in de eindsprint stil en werd zevende in 1.46,16.

Lathouwers benaderde op 13 juli in Athene met 1.45,30 verrassend de olympische limiet op 0,05 seconden. Nu is hij overgeleverd aan de genade van wedstrijdorganisatoren, wil hij nogmaals een poging kunnen doen.

Som staat als Europees kampioen ingeschreven in Londen en kan mogelijk ook terecht in Monaco, de wedstrijd waarop ook Lathouwers zijn hoop heeft gevestigd. Maar Som’s strategie om omstreeks de Olympische Spelen in topvorm te zijn, blijkt een enorme misrekening.

Hij is niet bestand tegen de verzuring die de echt hoge snelheden met zich meebrengen. Nu hij tussen de wedstrijden door daarop zijn training moet aanpassen, hangt zijn derde olympische start aan een zijden draadje. Een maand geleden stelde Som onvertogen dat de kans op een medaille in Peking groter is dan dat hij zich niet voor de Spelen plaatst. In hetzelfde interview zei hij op de 800 meter tot de top drie van de wereld te behoren.

Kennelijk is de invloed van zijn mentale begeleider Marco Hoogerland enigszins doorgeslagen en zijn in zijn training ernstige fouten gemaakt. Zelfvertrouwen is een pre, tot het leidt tot zelfoverschatting.

Hoogerland leerde Som in 2006 in zichzelf geloven, en een herboren, zelfverzekerde atleet liep naar de Europese titel. Maar door het leven gaan als kampioen is een ander verhaal, zo heeft Som moeten ervaren.

Hij liet zich te veel leven door zijn omgeving, twijfelde na elf jaar over zijn relatie met zijn trainer Honoré Hoedt en negeerde pijnsignalen van zijn lichaam.

Pas nadat 2007 in een complete mislukking was uitgelopen, hakte de Arnhemmer een belangrijke knoop door. Een jaar voor de Spelen brak hij met Hoedt en zocht hij onderdak bij de beginnende coach Grete Koens. Dat lijkt nu een te laat genomen beslissing. De kwetsuur aan zijn linker achillespees was bovendien zo ernstig dat een operatie nodig was.

Zijn aanvankelijke optimisme moet zijn ingegeven door een probleemloze winter. Maar na een jaar op laag niveau is dat in de topatletiek zeker geen garantie voor een terugkeer op het hoogste niveau. Dat is de zoveelste waardevolle les die hij op zijn 28ste tot zich moet nemen.

Zelfs een lichte peesblessure aan de knie kon zijn optimisme niet breken, ofschoon die wel de planning doorkruiste. De eerste drie wedstrijden van het seizoen moest hij afzeggen. „Als ik gewoon in Hengelo had kunnen lopen, had ik toen al geweten waar ik stond. Daar kwam ik nu pas begin juli achter.”

Som had gedacht zo sterk te zijn, dat de limiet er ook zonder topvorm uit zou rollen. Die vlieger zou kunnen opgaan, indien Som inderdaad de wereldtopper is die hij nog denkt te zijn. In werkelijkheid is hij een groot talent, Europees kampioen zelfs, dat grote moeite heeft weer aansluiting te vinden met de top.

Dat werd op een ontluisterende wijze duidelijk tijdens de GP-wedstrijden in Madrid en Rome. In beide wedstrijden dacht hij het hoge tempo te kunnen bolwerken. Telkens stokte de snelheid in de slotfase en bleef hij ver weg van de limiet. Zo was het gisteren in Heusden weer. Daarbij is zijn tijd van 1.46,46 geen indicatie dat het in de komende twee weken ineens veel sneller zal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden