'Solliciteer niet als je controlfreak bent'

De Amerpoort zoekt managers die zorgen dat cliënten zich thuis voelen.

Tussen vierhonderd cliënten, hun woningen, de supermarkt en een kapsalon staat het hoofdgebouw van Amerpoort, een organisatie die in de provincie Utrecht en ’t Gooi zorg verleent aan mensen met een verstandelijke beperking. Op het bosrijke terrein in Baarn zeggen een paar bewoners je vrolijk gedag: ’Hoi! Welkom!’ Een ander komt aangesjeesd op een skelter.

De 1900 cliënten maken op verschillende manieren gebruik van de diensten van Amerpoort: wonen, dagbesteding, logeren en thuiszorg behoren tot de mogelijkheden. Op dit moment is de organisatie op zoek naar vier managers, om te kunnen uitbreiden.

„We gaan werken met doelgroepen, voor iedere groep- Kind en Jeugd, Begeleiden in Groei, Regio en Nieuwenoord- zijn we op zoek naar een manager”, vertelt Simone Meijer, directeur personeel en organisatie. Aan de muur van haar kantoor prijkt een poster met de boodschap: ’Je nieuwe werkgever is nogal veeleisend’.

Dat betekent bij Amerpoort dat je veel oog hebt voor de cliënten en de begeleiders, maar ook voor de bedrijfsvoering. Meijer: „We zijn ook gewoon een bedrijf dat draaiende moet worden gehouden. Als manager heb je te maken met budgetten en financieringsstelsels. Die kant moet je wel leuk vinden.”

Maar het is zeker geen ’harde’ organisatie, verzekert ze. „Mensen voelen zich vaak meteen welkom, dat komt ook door onze cliënten. De cultuur is niet zo formeel: de bestuurder gaat bijvoorbeeld ook op bezoek bij de woonprojecten.”

De managers gaan leiding geven aan de begeleiders van de verschillende groepen, maar ze onderhouden ook het contact met andere (zorg)instanties en met de familieleden van de cliënten. „Iedereen wil toch het beste voor zijn of haar broer of zus, als manager ben jij het aanspreekpunt. Je kunt goed luisteren, netwerken en je neemt initiatief. Je hebt vertrouwen in je medewerkers en je geeft ze de ruimte die ze nodig hebben. Solliciteer liever niet als je een enorme controlfreak bent.”

Een van de functies komt vrij omdat een medewerker met pensioen gaat. „Hij heeft een methode ingevoerd voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking, waardoor onze cliënten niet in een isoleercel hoeven. Door gedrag van mensen te analyseren en daarop de manier waarop je ze benadert aan te passen, blijven mensen rustig. Het is de bedoeling dat de nieuwe manager deze methode ondersteunt en uitdraagt. Ook moedigen we onze medewerkers erg aan zelf met nieuwe initiatieven te komen.” Dit jaar won Amerpoort de PCM Publieksprijs voor de beste advertentie. In 2008 behoorde Amerpoort tot de Beste Werkgevers van Nederland in de categorie Goud. „We zijn een ambitieuze organisatie en we zijn van mening dat het altijd beter kan.”

Meer informatie over deze vacature in de personeelsadvertentie in dit katern.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden