De vraag van Wilma

Sollicitatieplicht voor ouderen: afschaffen of niet?

Wilma van Meteren.Beeld Maartje Geels

Politiek is het al geframed als ‘seniorenpardon’, het plan om de sollicitatieplicht voor ouderen in de bijstand af te schaffen. De term komt van Groep De Mos. Naar voorbeeld van Rotterdam wil ook de grootste fractie in de Haagse gemeenteraad de bijstandsregels versoepelen. Veel ouderen solliciteren zich suf, zonder resultaat, constateert raadslid Janice Roopram. “Frustrerend en tijdverspilling”.

Een einde maken aan een zinloze bezigheid, was voor de Rotterdamse wethouder Richard Moti reden tot het initiatief. Vijf keer per week verplicht sollicitatiebrieven versturen, terwijl het geen baan oplevert, dat wil hij 60-plussers besparen. Op RTV Rijnmond vertelde hij mensen tegen te ­komen die al duizend brieven hadden verstuurd: “Die leidden tot duizend afwijzingen en duizend teleurstellingen.” Dat doet iets met de eigenwaarde van mensen, aldus Moti.

Op mijn netvlies staat de Rotterdamse, die op een lezersdag onze ­redactie bezocht. Door de crisis was ze haar baan verloren in de modewinkel waar ze jarenlang werkte. Ze had een sollicitatieplicht. Keer op keer stuurde ze brieven. Tevergeefs. Als 55-plusser was ze ‘te oud’, winkels wilden alleen nog jonge meiden, was haar conclusie.

Om bezig te blijven, deed ze met heel veel plezier een dag vrijwilligerswerk in een verpleeghuis. Dolgraag wilde de directie dat ze vaker kwam, maar het mocht niet, ze moest ­‘beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt’. Behalve de nutteloze verplichte jacht op banen, die veel tijd en energie kostte terwijl er nuttig werk was, was haar grootste frustratie dat de meeste werkgevers niet eens de moeite namen om haar – inmiddels honderden – brieven te beantwoorden.

Nachtmerries

Dat is ook precies mijn kanttekening bij Moti’s plan: schrijven we mensen om hun leeftijd af en wat doet dat met hun waardigheid? Zij had met alle liefde weer in een winkel gewerkt. En had zij met bijscholing niet betaald kunnen werken in het verpleeghuis?

Ed Nijpels probeerde jarenlang met onder andere GrijsWerkt ouderen te bewegen tot langer doorwerken. Die zaten met het ‘zwitserlevengevoel’ in hun hoofd. Maar ook moest hij vooroordelen over oudere werknemers bij werkgevers wegnemen. Nachtmerries kreeg hij ervan, vertelde hij Trouw, want uit ieder telefoontje met een ­ondernemingsraad bleek hoe weinig bedrijven nadachten over oudere werknemers. “De vooroordelen zijn groot, ouderen zouden duur zijn, geen stress aankunnen en vaak ziek zijn.” En, voegde hij toe: mentaliteits­verandering is een langdurig proces.

Zou nu, tien jaar later, dat proces voorbij zijn? De cijfers stemmen niet optimistisch. Het aantal mensen in de bijstand daalt, maar in de categorie 45-plus kwamen er juist 2000 mensen bij. Van de werkloze 55-plussers is in een jaar tijd een schamele 2,6 procent, 556 mensen, naar werk uitgestroomd. Voor bijna 27.000 eindigde de WW om andere redenen. Een deel, zonder werkende partner of vermogen, zal ­moeten aankloppen bij de bijstand. Het is dus pure noodzaak om iets te doen. Verdoezelen we met het ­afschaffen van de sollicitatieplicht niet het onderliggende probleem??

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar­ ­lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de ­antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier ons hele dossier. Deze keer stelt haar collega Wilma van Meteren de vraag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden