Solistisch optreden brak topturner Van Gelder op

Zijn advocaat spreekt van 'sportieve doodstraf'. De rechter heeft de uitsluiting van Yuri van Gelder door NOC-NSF bekrachtigd.

ROB VELTHUIS

Een vertrouwensbreuk met zijn coach Bram van Bokhoven heeft geleid tot het wegzenden van Yuri van Gelder uit Rio de Janeiro. De ware toedracht daartoe werd ook na ruim tweeënhalf uur steggelen in het kort geding dat de ringenturner tegen NOC-NSF had aangespannen niet geheel duidelijk.

De uitkomst wel: Van Gelder neemt maandag niet deel aan de olympische ringenfinale waarvoor hij zich had geplaatst. De 33-jarige sporter heeft daarmee vermoedelijk afscheid genomen van het topturnen. Zijn advocaat Cor Hellingman sprak van een 'sportieve doodstraf'.

De turner gaf toe een regel te hebben overtreden door in Rio tegen de verordeningen van NOC-NSF in urenlang van de radar te verdwijnen en met 'vier of vijf biertjes op' pas om 05.08 uur in de vroege morgen van 7 augustus in het olympisch dorp te zijn teruggekeerd. Hij zei daar 'knock out' in zijn bed te zijn gevallen, zich van geen kwaad bewust.

Dat hij de volgende ochtend een geplande teamtraining oversloeg, vond hij vanzelfsprekend. Trainen deed hij nooit op de dag voor of na een zware wedstrijd.

Van Gelder had zich de vorige dag voor de ringenfinale gekwalificeerd en, 'zoals ik altijd doe', zich ontspannend met een biertje in het HHH-huldigingshuis van NOC-NSF felicitaties in ontvangst genomen.

Zijn trainer Bram van Bokhoven, die hem na zijn cocaïneverslaving in 2010 intensief heeft begeleid om te zorgen dat hij niet in herhaling zou vallen en als turner de top weer kon bereiken, had hem gewaarschuwd niet te drinken en rond twaalf uur thuis te zijn.

Van Gelder vergezelde na sluitingstijd 'enkele van mijn gasten' naar hun appartement. Daar had hij nagepraat en een boterham gegeten, waarop hij met een taxi naar een nachtclub ging om zijn vriendin en collega-turner Jeffrey Wammes op te halen.

Wat er vervolgens tot een uur of vijf is gebeurd, is onduidelijk. Volgens Van Gelder was hij niet verder gekomen dan de kassa, waar hij oponthoud had wegens betalingsproblemen van de anderen.

Volgens NOC-NSF had hij de volgende middag in het appartement van het olympisch dorp tegenover drie turners en een coach in 'verwarde en gedesoriënteerde toestand' een onsamenhangend verhaal opgedist, onder meer dat hij in de nachtclub 'gesponsorde Desperado's had gedronken'.

Op de vraag van hen of dat verstandig was, zei hij dat hij schijt had aan alles binnen de ploeg.

Van Bokhoven nam de zaak hoog op, temeer omdat Van Gelder de dag voor zijn kwalificatiewedstrijd ook was verdwenen om zijn vriendin van het vliegveld af te halen. De code van de turnploeg 'één team, één doel' was geschonden en dat zorgde voor verontwaardiging en onrust bij de andere turners.

Van Gelder had zich dankzij de teamprestatie toegang verschaft tot de Olympische Spelen. Mede met dank aan de talentvolle meerkamper Casimir Schmidt, die voor hem moest plaatsmaken. In Rio onttrok Van Gelder zich aan het team. Hellingman: "Van Gelder is 33 jaar, hij bepaalt zelf wel wat hij doet."

Dat solistische optreden brak hem op.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden