'Soldaten VS doodden Afghanen voor de lol'

amsterdam – Twaalf Amerikaanse militairen worden vervolgd voor grove misdaden tegen burgers in Afghanistan. Vijf van hen zijn door de militaire aanklager beschuldigd van het voor de lol vermoorden van drie Afghaanse burgers, eerder dit jaar in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar. Vier van hen worden er bovendien van verdacht als souvenir lichaamsdelen, zoals vingers, van de slachtoffers te hebben verzameld.

De andere zeven worden beschuldigd van medeplichtigheid en samenzwering om de misdaden geheim te houden.

De verdenkingen werden deze week door het Amerikaanse leger naar buiten gebracht. Het Amerikaanse ministerie van defensie reageerde geschokt. Een woordvoerder zei dat de beschuldigingen nog bewezen moeten worden, maar dat die ’zeer ernstig’ en ’schadelijk’ zijn. „Dit is niet goed voor de perceptie van onze troepen in de wereld”, aldus Pentagon-zegsman Geoff Morrell, die denkt dat het om een incident gaat.

De militairen behoorden tot een infanterie-eenheid die sinds juli vorig jaar op een vooruitgeschoven basis zat in Kandahar, een bolwerk van de taliban. De moorden zouden zijn gepleegd in januari, februari en mei dit jaar. De militairen zouden eerst handgranaten naar hun Afghaanse slachtoffers hebben gegooid en hen daarna hebben beschoten.

De twee hoogsten in rang, sergeant Calvin Gibbs (25) en korporaal Jeremy Morlock (22), zouden bij alle drie de moorden betrokken zijn geweest. Gibbs zou hebben opgeschept dat hij met veel ’dingen’ wegkwam tijdens zijn diensttijd in Irak en zei dat het heel makkelijk zou zijn „een granaat naar iemand te gooien en hem te doden”.

De basis van de beschuldigingen zijn verklaringen van een van de militairen in de eenheid, Adam Winfield (22), die gewetenswroeging kreeg. Aan zijn ouders schreef hij in februari dat leden van zijn eenheid ’een onschuldige vent van ongeveer mijn leeftijd die gewoon op het land werkte’, hadden vermoord.

Hij meldde verder dat hij bang was voor zijn eigen veiligheid als zijn kameraden erachter zouden komen dat hij de autoriteiten wilde inlichten. ,,Moet ik het goede doen en mezelf in gevaar brengen, of gewoon mijn mond houden en ermee zien te leven”, schreef Winfield. ,,Er zijn hier geen goede kerels meer. Het vreet elke dag aan mijn geweten.”

Uiteindelijk vroeg de militair zijn vader om het verhaal toch door te geven. Deze belde tot vijf keer toe met militaire klachtenlijnen voordat het leger in actie kwam, zo vertelde deze. De tweede en derde moord zouden na de melding zijn gepleegd.

Klokkenluider Winfield moet ook terechtstaan, op beschuldiging van het schieten op een gewonde Afghaanse burger. Dat zou onder druk van zijn maten zijn gebeurd, en volgens zijn advocaat heeft Winfield te hoog gericht zodat het schot miste.

De hoorzittingen beginnen dit najaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden