Soldaten en studenten knokken in Hebron

Van onze redactie buitenland AMSTERDAM, TEL-AVIV - In de Palestijnse stad Hebron zijn knokpartijen uitgebroken tussen Israëlische soldaten en Palestijnse studenten. De laatsten verwijten Israël dat het een belofte om de Universiteit van Hebron weer te laten openen heeft geschonden.

Het Israëlische leger ontkent dat het zo'n belofte heeft gedaan. Maandag drongen driehonderd studenten de campus van de universiteit binnen. Israël sloot de universiteit, nadat in februari en maart Palestijnen bij zelfmoordaanslagen 59 Israëliërs hadden vermoord. Gisteren zeiden functionarisen van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO dat Israël akkoord was met de opening van de universiteit. Het Israëlische leger ontkende dat later. Gisterochtend verzamelden zich vijftienhonderd Palestijnen op de campus, waarna de soldaten hen verwijderden.

Hebron is de enige Palestijnse stad waaruit het Israëlische leger zich nog niet heeft terugetrokken. De regering Netanjahoe weigert een al ondertekend akkoord uit te voeren en eist wijzigingen.

Tot gevechten kwam het ook bij Jericho. De Palestijnse minister van landbouw Abd Al-Djawad Salih leidde honderd Palestijnen bij een protestactie tegen pogingen van Israëlische kolonisten om land om te ploegen dat volgens de Palestijnen behoort tot het gebied van het Palestijnse zelfbestuur. De Palestijnen blokkeerden de ploegende kolonisten met een bulldozer, waarna Israëlische militairen ingrepen.

Israël gaat in Oost-Jeruzalem midden in een Arabische wijk 132 woningen voor Joden bouwen. De districtscommissie voor Jeruzalem heeft gisteren haar fiat gegeven aan de omstreden bouwplannen. De Palestijnse leider Faisal Hoesseini had tevoren gewaarschuwd voor een nieuwe uitbarsting van geweld als de plannen doorgaan. De Vrede Nu-beweging heeft gisteren de minister van binnenlandse zaken, Eli Suissa, opgeroepen alsnog af te zien van de bouw vanwege de mogelijk ernstige gevolgen. Maar de minister toonde zich juist blij over de goedkeuring.

In een interview met de krant Ha'arets had Suissa verleden maand al gezegd dat “Jeruzalem gebouwd moet worden in het oosten en het westen, in het noorden en het zuiden. Als we geen joodse bouw toestaan in het oostelijke deel, dan kan dat opgevat worden alsof we onze soevereiniteit over dat deel van de stad hebben opgegeven."

Israël probeert Palestijnen in het oosten van Jeruzalem, die de Amerikaanse nationaliteit bezitten, te dwingen tot een keuze tussen het Amerikaanse paspoort en een verblijfsvergunning. Dat zegt de Amerikaanse consul-generaal in Jeruzalem, Edward Ebbington. Volgens Ebbinton eisen de Israeliërs dat de Palestijnen, als ze hun verblijfsvergunning willen verlengen, hun Amerikaanse nationaliteit opgeven. “Volgens ons gaat het om een poging om Amerikaanse burgers te met geweld te dwingen hun nationaliteit op te geven”, zei Ebbinton tegen het Franse persbureau AFP. Hij zegt zestig van zulke klachten te hebben binnengekregen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden