Soldate van het 'sekstremisme' wilde politieke daad stellen

KLEIS JAGER

Op het Parijse hoofdkwartier van de van oorsprong Oekraïense feministische actiegroep Femen is zij de belangrijkste Française. De leiding vertrouwde aan de geblondeerde Marguerite Stern (27) onder andere de training van nieuwkomers toe. Nu zit zij vast in Tunesië, na de eerste Femen-actie in de Arabische wereld.

Stern liet nieuwe leden rondjes lopen en buikspieroefeningen doen, deed voor hoe je slogans scandeert en wat je moet doen als de politie komt (doorgaan met schreeuwen). Een steun en toeverlaat voor Inna Shevchenko, de chef van Femen die Oekraïne voor Frankrijk verruilde om aan vervolging te ontkomen nadat zij een groot houten kruis had omgezaagd.

Vorige maand dook Stern op voor een soloactie in de Notre Dame. Voor het altaar richtte zij, uiteraard topless, een revolver op haar wijd opengesperde mond. Zo imiteerde ze de extreem-rechtse historicus Dominique Venner die zich een dag ervoor op die manier van het leven had benomen. 'May fascists rest in hell', stond er op haar buik en borsten. Na een paar uur op het politiebureau was ze weer vrij.

In Tunesië liep het anders. Hier demonstreerde de 'sekstremiste' een paar weken later met de Française Pauline Hillier en de Duitse Josephine Markmann voor de vrijlating van Amina Sboui. Sboui is het eerste Tunesische lid van Femen en er hangt haar een celstraf van zes maanden boven het hoofd omdat zij 'Femen' op een muur bij de moskee van de stad Kairouan schreef.

Tijdens de zitting woensdag werd Stern gevraagd of zij, gehuld in een crèmekleurige traditioneel Tunesisch gewaad, niet wist dat zij met haar geste moslims beledigt. "Op het strand hier mag je je borsten wel laten zien", antwoordde zij. "Wij wilden alleen maar Amina steunen." Op de vraag wat de betekenis is van het blote borsten-protest zei Stern dat dit het 'uitdrukkingsmiddel' van Femen is. "Het heeft niets met exhibitionisme te maken, het is niet bedoeld om seksuele spanning te creëren maar om een politieke daad te stellen."

De advocaten van Stern, die wijzen op een flagrante aantasting van de vrijheid van meningsuiting, gaan in beroep tegen de veroordeling van het trio tot vier maanden cel wegens 'aantasting van de goede zeden'. Stern en Femen-aanvoerdster Shevchenko zien het niet zitten om een celstraf te gebruiken als actiemiddel.

"Het regime heeft gedacht dat een gevangenisstraf Femen zal weerhouden zich ooit nog in Tunesië te vertonen", zegt leider Shevchenko. "Maar dat is een enorme vergissing. Wij komen met nieuwe, hardere acties reken daar maar op." Marguerite, Pauline en Josephine hebben het ware gezicht van dit land laten zien, meent Shevchenko: "Het masker is gevallen, het is een dictatuur van islamisten."

Het argument dat respect voor culturele en religieuze gewoonten bij de goede omgangsvormen hoort, maakt Shevchenko razend. "Het gaat hier om universele rechten, om universele vrijheid! Wij tonen aan dat vrouwen onderdrukt worden in dat land en dan heb ik het niet alleen over borsten die je niet mag laten zien. Wij hebben helemaal niets te maken met culturele verschillen."

De kwestie zadelt de Franse regering met een netelige kwestie op. President François Hollande bezoekt Tunesië waarschijnlijk begin volgende maand. Dat moment wil Shevchenko aangrijpen voor een groots protest.

In het nieuws omdat...
...ze woensdag in Tunesië met twee andere feministische activistes is veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf voor een topless-protestactie. Het trio hoort bij de van oorsprong Oekraïense actiegroep Femen die bekend werd met blote-borstencampagnes tegen alle vormen van vrouwenonderdrukking.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden