Soldaat Mosje wil snel weer thuis zijn

Grote mobilisatie Israël voor grondoffensief 'We moeten ons land verdedigen, het is niet anders'

REPORTAGE | LAURENS SAMSOM | ASJDOD

Het geluid van de drones die boven de Gazastrook cirkelen is ook aan de Israëlische kant van de grens te horen. Frrrrr. Het doet denken aan een propellervliegtuig, of aan een luide bromvlieg. Dag en nacht blijven ze vliegen: ze zijn niet te zien, alleen te horen.

"Onze drones spioneren en kunnen ook bommen afwerpen", weet Rotem Meitav uit Asjdod, een 25-jarige sportdocent in opleiding. Hij staat zaterdagochtend te midden van cameraploegen, fotografen en andere toeschouwers op een van de Israëlische heuveltoppen met uitzicht over Gaza, waar zo nu en dan een zwarte wolk uit opstijgt.

Niet alleen door het dronegeluid blijkt de militaire aanwezigheid: Israël mobiliseert ook zichtbaar op de grond. Over de opvallend stille wegen vervoeren tientallen trucks Israëlische pantservoertuigen en tanks, en in de cafés langs de weg lopen soldaten af en aan. "Ik werd gisteren opgeroepen en ben toen direct naar het front gekomen", zegt een van de soldaten die zich Mosje noemt in een café aan de noordoostgrens met Gaza. "Eigenlijk hoop ik zo snel mogelijk weer naar huis te kunnen."

Het laatste grondoffensief dat Israël in Gaza uitvoerde, in 2008, resulteerde in circa 1400 Palestijnse en dertien Israëlische doden. Hamas een definitieve nederlaag toebrengen, waar de Israëliërs op uit waren, lukte niet. "Als ik het bevel krijg om weer Gaza binnen te gaan, doe ik dat", zegt Mosje terwijl hij een croissantkruimel van zijn mitrailleur veegt. "We moeten ons land verdedigen, het is niet anders."

Bij een van de andere uitkijkpunten is de 28-jarige Ezra Alturi uit Beer Sheva minder zeker over een eventueel grondoffensief. "Dat zijn ook moslims, net als ik", zegt hij over de Palestijnen in Gaza. "Ik heb al vier dagen niet gewerkt, niet geslapen en nauwelijks gegeten." Kijkend naar de Gazastrook voegt hij eraan toe: "Wat er nu gebeurt is al vreselijk voor de mensen daar, maar als er straks een grondaanval komt is het een echte catastrofe."

Van een catastrofe willen twee onderuitgezakte soldaten bij een benzinestation verderop niets weten. Ook het gezoem van de drones of de bombardementen in de verte lijkt hen niets te doen. Pas wanneer er plotseling een vrouwenstem door de speakers 'code adom', ('code rood'), omroept komen ze in beweging.

De jongens springen op en drukken zich met de andere soldaten tegen de wand van een bijgebouwtje. Nog geen tien seconden later klinkt er een harde knal, de wand trilt ervan. Schuin boven het tankstation is een zwarte wolk te zien. "Dat was de Iron Dome", zegt een van de soldaten, doelend op het Israëlische raketafweersysteem dat naderende raketten uit de lucht schiet.

Maar lang niet alle raketten vanuit Gaza kan Israël onderscheppen. Nog geen zevende van de bijna negenhonderd raketten die Hamas en militante splintergroeperingen volgens het Israëlische leger afvuurden sinds woensdag, werden tijdens hun vlucht tot ontploffen gebracht.

Deskundigen denken dat het leger inmiddels volledig in gereedheid is om een grondoffensief uit te voeren. "Liever doen we dat natuurlijk niet", zegt Li, een 23-jarige rechtenstudente die als een van de weinige vrouwelijke militairen opvalt aan de grens. "Maar als de Palestijnen niet stoppen met raketten afvuren, dan zullen we toch iets moeten ondernemen. De mensen hier in het zuiden hebben echt geen leven zo." Of Li de gevolgen van een grondoffensief wel inziet, durft ze niet te zeggen. "Met veel vrienden en klasgenoten uit Tel Aviv ben ik opgeroepen. Maar wij zijn eerlijk gezegd niet zoveel gewend. Ik word al gek van het geluid van die irritante drones."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden