Soldaat Joe, ga weg uit Vietnam!

Drie keer per dag nam Trinh Thi Ngo plaats achter de microfoon in de studio in Hanoi, de hoofdstad van het communistische Noord-Vietnam. In perfect Engels sprak ze de Amerikaanse militairen toe die in het zuiden van het land gelegerd waren en die in haar ogen een uitzichtloze strijd tegen haar land voerden.

Aan het begin van de uitzending klonk ze nog vriendelijk: "Hoe gaat het met je, soldaat Joe?" Maar al snel sloeg ze een andere toon aan. "Jullie zijn slecht geïnformeerd over het verloop van de oorlog, jullie weten zelfs niet waarom jullie hier zijn." Ze wisselde haar betoog af met toepasselijke muziek, zoals 'We Gotta Get Out Of This Place' van The Animals, of met protestsongs van Joan Baez en Pete Seeger tegen de inmenging van de VS in Vietnam.

Hanoi Hannah was haar bijnaam. Acht jaar lang - van 1965 tot 1973 - probeerde ze het moreel van de Amerikaanse soldaten te breken. Die luisterden naar Radio Hanoi omdat dat station goed te ontvangen was, soms beter dan hun eigen legerzender. Een van haar luisteraars was senator John McCain, die ruim vijf jaar krijgsgevangene was en die elke dag uit de luidspreker in zijn cellenblok de zender hoorde.

Hannah riep de GI's op te deserteren. Ze somde namen op van gesneuvelde Amerikaanse dienstplichtigen en liet voortdurend weten goed geïnformeerd te zijn. Moeiteloos lepelde ze op waar de diverse Amerikaanse eenheden zich ophielden.

Trinh Thi Ngo werd geboren in Hanoi. Naar eigen zeggen had ze Engels geleerd om films als 'Gone With The Wind' zonder ondertiteling te kunnen volgen. Nadat de Amerikanen in 1975 de aftocht hadden moeten blazen, verhuisde ze naar Saigon dat omgedoopt werd tot Ho Chi Minh Stad. Een aanbod om voor een tv-zender te gaan werken sloeg ze af omdat ze haar zieke man wilde verzorgen. Ze stierf vorig weekend, 85 jaar oud.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden