Sokken die voeten kunnen redden
Slimme sokken waardoor mensen met diabetes geen wonden of blaren meer onder hun voeten krijgen. Die worden ontwikkeld door het bedrijf Siren Care.
"Mensen met diabetes hebben vaak veel last van voetwonden", zegt Henk Jan Scholten, mede-oprichter van Siren Care. "Door de hoge bloedglucosewaarde in hun bloed ontstaat zenuwschade, waardoor ze niet altijd merken als ze een wondje onder hun voet hebben. Bovendien geneest het minder snel als ze daarnaast een slechte bloedcirculatie hebben."
De gevolgen kunnen groot zijn. Soms belanden mensen met diabetes door voetwonden in het ziekenhuis, en het kan zelfs gebeuren dat een voet moet worden geamputeerd. "Ook als het nog niet zo ernstig is, geeft zo'n ontstoken voet veel hinder, doordat je er weken- of maandenlang niet op mag lopen", aldus Scholten.
De slimme sokken moeten dit soort problemen voorkomen. In het textiel zijn sensoren verwerkt, die voortdurend meten of er temperatuurverschillen zijn. Bij een ontsteking stijgt de temperatuur nog voordat de huid opengaat en er een wond of blaar ontstaat.
"De sensoren houden bij hoe warm het is op de plekken waar het vaakst blaren ontstaan, zoals de hak en de grote teen. Is er op de hak een temperatuurverschil van een paar graden tussen de rechter- en linkervoet en houdt dat enige tijd aan? Dan is er waarschijnlijk iets mis", zegt Scholten.
De metingen gaan naar een chip die, samen met een batterij, verwerkt is in een enkelbandje. Van daaruit worden de gegevens naar een smartphone gestuurd, die alarm slaat als de temperatuur te veel stijgt. "Zo voorkomen we problemen", zegt Scholten. "Na een alarm kun je naar de dokter, of op tijd rust nemen om erger te voorkomen."
De sensoren zijn zo in het textiel verweven dat de sokken eruitzien als alle andere. "Je kunt ze gewoon wassen en je hoeft geen stekker in het stopcontact te doen. Ze gaan zes maanden mee, en daarna krijg je nieuwe", zegt Scholten. Klanten kunnen een abonnement afsluiten voor zo'n dertig euro per maand.
De komende maanden worden de slimme sokken aangeboden in de Verenigde Staten. "We beginnen met een kleine groep. In de zomer gaan we ze aan iedereen verkopen in Amerika en Europa." De potentiële markt is groot: wereldwijd zijn er zo'n 415 miljoen mensen met diabetes.
Volgens het Diabetes Fonds kunnen de slimme sokken een mooie manier zijn om voetwonden te voorkomen. Maar het fonds benadrukt dat ze niet helpen als er al een wond is. In dat geval kunnen speciale pleisters uitkomst bieden. In Nederland financiert het Diabetes Fonds een pilotonderzoek van wetenschappers van het Amsterdamse VUmc naar de veiligheid van deze pleisters bij de genezing van wonden. Ze bevatten 'koud plasma' dat bacteriën doodt en de wondgenezing versnelt.
undefined