Sojasector belooft regenwoud te sparen

De noodrem op de vernietiging van het Amazone-woud is aangetrokken. Twee jaar lang zullen de Braziliaanse sojaproducenten geen product meer uit ontbost gebied in de Amazone-regio leveren aan hun afnemers.

Het akkoord dat deze week is bereikt, is het voorlopig eindpunt van een proces waarbij actievoerders (Greenpeace), grote voedselconcerns, supermarktbedrijven en hun toeleveranciers in Brazilië betrokken waren. Afgesproken is dat vanaf oktober 2006 sojagiganten als Cargill, Bunge, ADM en Amaggi geen soja meer zullen aanvoeren afkomstig van ontbost gebied in de Amazone. Hoe groot in dit geval de regio is, moet nog worden gedefinieerd, maar in ieder geval hebben de grote sojaboeren via dit moratorium zich verantwoordelijk gemaakt voor de omvangrijke ontbossing. Dat is winst, zo vinden alle betrokkenen.

Europese voedselproducenten en supermarktketens als McDonald’s, El Corte, Ingles, Waitrose, Asda, Alpro, Rotter-Sport en Tegut kunnen hun klanten tonen dat zij verantwoorde soja in hun producten stoppen. De Braziliaanse overheid, nauw betrokken bij het proces, krijgt de kans waar te maken wat het sinds de aantreding van president Lula da Silva al jaren propageert: de conservering van het regenwoud. Greenpeace, dat actie heeft gevoerd voor de poorten van Cargill, boekt een succes en ziet in het moratorium een eerste, zeer belangrijke stap omde druk van de sojaboeren op het regenwoud te verminderen en hopelijk zelfs weg te nemen.

Bij sommige afnemers van de soja betekent het voor de bedrijfsvoering eigenlijk weinig. Soja-importeur Cefetra, zo stelt directeur Hugo Stam, werkte al langer met de bedrijfseis dat alleen verantwoorde soja werd aangevoerd. Het bedrijf had ook al een systeem dat nauwkeurig in beeld moest brengen waar de soja vandaan kwam. Maar ook Stam is blij met het akkoord waar de hele keten voor heeft getekend.

Is daarmee de druk op het regenwoud verminderd? Dat is maar zeer de vraag. Twee jaar geleden stelde de Braziliaanse minister van landbouw Roberto Rodrigues dat het tegengaan van de kap in het regenwoud vooral een kwestie was van het in de hand houden van de kleine boeren. „De grote boeren kunnen we vanuit de lucht controleren”, aldus Rodrigues. „Maar we kunnen niet zien of de miljoenen kleine boeren niet jaarlijks drie bomen in het regenwoud kappen.”

Voor Greenpeace, maar ook vele Braziliaanse milieuorganisaties, staat echter vast dat de drijvende kracht achter de ontbossing de sojasector is. „Met de komst van een terminal van Cargill in Santarem aan de oever van de Amazone is ook de kap in de regio toegenomen” , is de stellige overtuiging van Hilde Stroot van Greenpeace. „De Braziliaanse soja-industrie wil de grootste ter wereld worden en in de regio van de Amazone is goedkoop aan grond te komen.”

De komende twee jaar krijgt de Braziliaanse overheid de tijd om de regio met goed bestuur op te tuigen. In 2004 waren voor de hele regio slechts 71 milieu-inspecteurs beschikbaar. Greenpeace, met de afdeling in Brazilië, kent het probleem van de handhaving van de regelgeving. „Het afgesproken moratorium is dan ook voor ons geen reden om achterover te leunen”, stelt Hilde Stroot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden