Softe aanpak blijkt vaak het effectiefst

Maar bij bestrijding misdrijven helpt juist de harde hand

Om sociale problemen aan te pakken, werkt een zachte aanpak beter dan een harde. Maar er is één uitzondering op die regel die opgaat bij bestrijding van misdaad, aanpak van probleemjongeren en ander sociaal beleid: om mensen aan het werk te helpen, helpt juist een harde hand, zoals een korting op een bijstandsuitkering.

De redactie van het jaarboek van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken concludeert dit in de bundel 'Wat werkt nu werkelijk, politiek en praktijk van sociale interventies'. Het jaarboek wordt morgen gepresenteerd in Amsterdam.

Voor de bundel heeft de redactie gezaghebbende wetenschappers gevraagd op hun terrein conclusies te trekken uit al het beschikbare materiaal. Overal zagen de onderzoekers dezelfde lijn: een softe aanpak werkt beter dan een harde. "Wie effectief wil zijn met het bestrijden van dakloosheid, problemen met jongeren of crimineel gedrag doet er verstandig aan zich te verdiepen in diegenen om wie het gaat en aan te sluiten bij hun mogelijkheden en motivaties", omschrijven de auteurs de zachte hand.

Daar tegenover staat de harde aanpak. Gevangenisstraf, bijvoorbeeld, is beperkt effectief, maatregelen kunnen beter gericht zijn op de persoonlijkheid van de dader, of diens sociale omgeving. Survivaltochten voor jeugdige criminelen werken dus niet, elektronisch toezicht evenmin. Een goede relatie tussen cliënt en hulpverlener is in de jeugdzorg voorwaarde voor succes. Bij de aanpak van jonge probleemkinderen kan een cursus voor de ouders helpen. Om jongeren van de alcohol af te houden, is een individuele benadering effectiever dan een massale media-campagne.

Maar, waarschuwen de onderzoekers, maatregelen met het meeste effect zijn niet altijd de meest wenselijke. Bij straf speelt ook vergelding en daar past een vrijheidsstraf beter bij dan een training sociale vaardigheden.

Een handboek voor politici is het alleen al om die reden niet. "Maar een politicus die geen ineffectief beleid wil voeren, kan hier veel aanknopingspunten vinden", veronderstelt samensteller Justus Uitermark.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden