Softdrugs in het verkeer: forse boetes

MAAIKE VELDMAN

Het gebruik van softdrugs in het verkeer kan in het buitenland leiden tot forse boetes, zelfs als een joint weken geleden is gerookt. Steeds vaker melden automobilisten zich met een hulpverzoek bij hun rechtsbijstandverzekering. Olav Wagenaar van juridisch dienstverlener DAS beantwoordt vijf vragen over het toenemende aantal hulpvragen.

In welke landen komt dit voornamelijk voor?

"In alle ons omringende landen. Het is wel opvallend dat we meerdere meldingen uit de Zuid-Duitse deelstaten ontvangen. We denken dat daar steeds strenger wordt gecontroleerd."

Is daar een verklaring voor?

"Wij vermoeden dat de Nederlandse kentekens er met opzet worden uitgepikt. Door ons gedoogbeleid is de kans groot dat een jonge Nederlandse automobilist wel eens een jointje heeft gerookt. Ook kan het rijgedrag een van de redenen zijn van aanhouding en controle, want Nederlandse jongeren trappen graag flink het gas in op de Duitse snelweg. Als er dan sporen van softdrugs worden gevonden leidt dat tot een fikse boete, waarvan de hoogte varieert per land. Afhankelijk van de gevonden hoeveelheid kan het zelfs leiden tot een gevangenisstraf."

Hoe groot is de toename?

"Tot een paar jaar geleden hadden we hier nooit mee te maken. Afgelopen jaar kregen we ongeveer twintig meldingen binnen én verscheidene telefonische vragen. De verwachting is dat dat aantal dit jaar opnieuw zal stijgen. We kunnen hier niks aan doen, behalve waarschuwen."

Kun je tegen zo'n boete in gaan?

"Nee. De regelgeving is in landen als Duitsland, België en Frankrijk veel strenger. Lastig is dat wij in Nederland niet op de hoogte zijn van die regels. Hier mag je een klein percentage THC in je bloed hebben. In landen zoals Duitsland mag dat absoluut niet. Het is dus moeilijk aan te vechten; de regels zijn zo."

Hoe wordt er gecontroleerd?

"Bij een aanhouding wordt eerst een speekseltest afgenomen. Als het nodig wordt geacht, wordt een bloedtest afgenomen. Als ongeoorloofd gebruik van softdrugs is aangetoond, moet de boete, van soms wel honderden euro's, betaald worden."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden