'Sofi-nummer' moet voetballer weer op rechte pad brengen

ROTTERDAM - Voorzitter Janus van Peenen van Heerjansdam duldt niet dat in de bestuurskamer wordt afgegeven op de scheidsrechter. En goed of slecht gefloten, in Assen loopt ACVvoorzitter Otto Verveld de arbiter altijd tegemoet om hem voor zijn leiding welgemeend te bedanken.

Ogenschijnlijk bijzaken, maar ze dragen wel bij aan een altijd correcte benadering van de scheidsrechter, meent KNVB-woordvoerder Ger Stolk. Maar het verhaal heeft ook een andere kant, bleek kort geleden uit de alarmerende geluiden van de afdeling Haarlem van de KNVB. Het verbale en fysieke geweld dat arbiters moeten doorstaan, heeft zulke ernstige vormen aangenomen dat de bond besloot de competitie voor een weekeinde stil te leggen.

Doordrongen van de ernst van de situatie, volgde in Zeist spoedoverleg met alle twintig KNVB-afdelingen. Verder dan het peilen van de meningen, kwamen de bestuurders niet. Maar dat binnen afzienbare termijn maatregelen worden genomen om het geweld tegen de arbiters in te dammen, staat voor KNVBbestuurder Daan Schotting vast. "Morgen komt het bestuur amateurvoetbal weer bijeen en de problematiek staat ook dan op de agenda. Wat wij willen is laten merken, dat het van onze kant serieus is. Met z'n allen, en dan bedoel ik alle betrokkenen in de voetballerij, zullen we ideeen moeten spuien die tot efficiente maatregelen leiden."

Een daarvan zou een betere registratie van gestrafte spelers kunnen zijn. Schotting denkt daarvoor, indachtig aan de belastingdienst, aan het invoeren van een soort 'Sofinummer' voor alle voetballers. "Binnen de KNVB praten we daar al jaren over, maar de overheveling van een afdelingsnaar een landelijke registratie kost kapitalen. Maar gelet op de jongste ontwikkelingen zal dit onderwerp nu versneld op de rol komen." Exacte bedragen, die met deze automatisering zijn gemoeid, kan ook KNVB-zegsman Ger Stolk niet geven. "Dat prijskaartje moeten we invullen, maar alvorens we deze expeditie kunnen beginnen, zijn we wel een paar nullen verder."

De landelijke molest-regeling, die inhoudt dat bedreigde arbiters uiterlijk maandag na de gewraakte wedstrijd aan de KNVB rapporteren, zou daarnaast kunnen worden aangescherpt. "Dat deze regeling werkt, blijkt al" , zegt Stolk. "Als een scheidsrechter melding maakt van molestatie, is het de bedoeling zo'n zaak nog dezelfde week af te handelen. Lukt dat niet, er moeten bijvoorbeeld getuigen worden gehoord, dan gaat de wedstrijd van het betrokken elftal het daarop volgende weekeinde niet door. Clubs zijn daar huiverig voor. Ze vrezen negatieve publiciteit, een forse boete, het in mindering brengen van winstpunten, noem maar op."

Een vraag die de bond evenwel bezighoudt, is bij welke grens de agressie begint. "In feite is er geen definitie van molest" , geeft Stolk aan. "Je kunt op verschillende manieren worden uitgescholden en je kunt een duw krijgen, maar ook echt een stoot voor je hoofd. Wellicht zouden er gradaties kunnen worden aangebracht. Licht, middelzwaar en zeer ernstig geweld, in die geest. Als dat is aangegeven, hoeven scheidsrechters ook niet langer te aarzelen of ze gebruik moeten maken van de molest-regeling."

Intensiever

Schotting erkent, dat de maatregelen die straks volgen als een 'achteraf-beleid' kunnen worden beschouwd. Zelf is hij voorstander van een veel intensiever contact met verenigingen, die betrokken zijn geraakt bij incidenten en daarvoor verantwoordelijk worden gesteld. De KNVB-afdeling Nijmegen kan in dat opzicht als lichtend voorbeeld werken. De tuchtcommissie van deze bond, die uit gepensioneerden bestaat, kan het zich permitteren wekelijks zo'n 120 uur in de 'hobby' te stoppen. De commissieleden van Nijmegen schuwen daarbij de preventie niet. Zonder dat het tot een tuchtspraak komt, bezoeken zij clubs waar kort tevoren op scheidsrechtersgebied iets is misgegaan.

"Tegenwoordig heeft elke vereniging de plicht een vaste begeleider voor arbiters aan te wijzen" , ziet Schotting een andere mogelijkheid de zaak weer in het gareel te krijgen. "Formeel is er binnen de clubs dus altijd een aanspreekpunt en misschien moeten we de verenigingen daar meer op aanspreken. Trainers spelen eveneens een rol. We kennen ze allemaal, degenen die door hun houding agressie oproepen op en langs het veld. In de trainersopleidingen komt dat aspect aan de orde, maar in de praktijk zien we daar niet altijd iets van terug."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden