'Soeverein' burger claimt eigen naam en vrijheid

Stichting komt op voor 'Vrije Mensen van Vlees en Bloed'

Een groeiende groep mensen verklaar zichzelf 'souverein'. Ze willen niet meebetalen aan defensie en zelf bepalen waaraan hun belastinggeld dan wel wordt besteed. Luca Dinter is initiatiefnemer van een stichting voor deze groep in Utrecht.

Het staatsburgerschap geeft bepaalde rechten, zoals bijvoorbeeld het stemrecht, maar ook plichten, zoals belasting betalen. Door jezelf soeverein te verklaren, vraag je volgens Dinter je eigen naam en je persoonlijke vrijheid terug. Dit verandert niets aan het paspoort; de namen blijven hetzelfde, maar zijn nu eigendom van jezelf in plaats van de staat.

De veertiger werkt als zzp'er in de bouw en daarnaast zo'n tien jaar als juridisch adviseur. Hij bezag met lede ogen hoe volgens hem de verzorgingsstaat in Nederland steeds verder werd afgebroken en hoe de politiek op steeds grotere afstand kwam te staan van de burger. Hij besloot dat hij hier niet langer deel van wilde uitmaken en richtte een website op waar mensen die zich soeverein willen verklaren zich kunnen aanmelden. Waren er eind 2011 volgens Dinter nog 101 mensen die zich soeverein verklaarden, in 2014 waren het er al 1440. Inmiddels staat de teller op 1875 'Vrije Mensen van Vlees en Bloed', zoals ze zichzelf noemen.

Dinter ziet wel de voordelen van democratie, maar vindt dat deze in Nederland niet goed werkt. "De verhoudingen zijn scheef. Waarom hoeft een multinational als Starbucks hier geen belasting te betalen en wordt een gezin dat financiële verplichtingen niet meer kan nakomen, uit huis gezet? Ik pleit voor een regering die opkomt voor de belangen van het volk. Zo niet, dan wil ik daar geen deel van uitmaken."

Ondergraving van de democratie, noemt de Leidse rechtsfilosoof Hendrik Kaptein deze wens. "Je kunt jezelf niet buiten de orde plaatsen, zo werkt de democratie niet. Om lukraak eruit te pikken wat jou aanspreekt, lijkt verdacht veel op opportunisme." Soevereiniteit is weggelegd voor staten, niet voor burgers, vindt hij. "Anno 2015 hebben burgers een ongekende mate van soevereiniteit. Armenzorg bestond honderd jaar geleden nog niet, toen was je afhankelijk van de kerk. Nu heb je de bijstand. Wetten en regels zijn er ook voor om het leven gemakkelijker te maken."

Wel de lusten dus, niet de lasten. Dinter is het niet eens met dit stigma. Hoewel hij als soeverein mens niet langer verplicht is om belasting te betalen, zegt hij dit in zekere mate wel te doen. Hij betaalt sowieso indirect belasting; wanneer hij bijvoorbeeld benzine tankt. Daarnaast berekent Dinter hoeveel hij de belastingdienst schuldig is aan maatschappelijke belastingen, trekt daar defensie van af, en maakt dat maandelijks over.

Arjen van Rijn, advocaat bij De Clerq in Leiden, zegt dat het wettelijk gezien onmogelijk is om je soeverein te verklaren als burger. "Alle mensen in de wereld zijn onderworpen aan de macht van de staat waarvan zij burger zijn of op het grondgebied waarvan zij zich bevinden. Daaraan kan je je niet eenzijdig onttrekken. Ben je het daarmee niet eens, dan moet je proberen die regels te veranderen via bijvoorbeeld een politieke partij."

Hoe word je soeverein?

Tussen Nederland en Duitsland is bij Drenthe een strookje niemandsland, zo groot als Vaticaanstad. Dinter hoopt daar een microstaatje te kunnen vestigen in de nabije toekomst. "Bij alleen geklaag over hoe het niet moet, is niemand gebaat. En als het mislukt, dan hebben we het in ieder geval geprobeerd. Wonderland, zo moet het gaan heten."

1. Ga naar de gemeente waar je woont. Neem een kopie mee van je geboorteakte en je paspoort, en een brief waarin staat dat je je eigen naam terugvraagt.

2. Maak de claim bekend: door een advertentie te plaatsen in een landelijk dagblad. Bezwaar maken kan binnen zes weken.

3. Stuur een brief naar koning Willem-Alexander waarin je uitlegt welke (wettelijke) stappen je hebt ondernomen om jezelf soeverein te verklaren. De koning heeft zes weken om te reageren. Doet hij dat niet, dan ben je officieel een 'Vrij Mens van Vlees en Bloed'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden