Soetendorp wil alliantie van fatsoen

Met een Pamflet van Hoop wil rabbijn Soetendorp dat de afgeleide Nederlandse samenleving zich weer focust. Stop de innerlijke vervuiling. Kijk naar het mondiale klimaat.

Het moet afgelopen zijn met de tweespalt in de samenleving, zegt rabbijn Awraham Soetendorp. „Het wordt tijd voor een alliantie van fatsoen, een verandering van hart. We moeten ons richten op de doelen die er echt toe doen.”

Nederland is afgeleid. Bang gemaakt voor moslims, waardoor de echte bedreigingen voor een ’fatsoenlijke samenleving’ volgens de rabbijn uit het oog worden verloren. „Door de innerlijke vervuiling, door haat en discriminatie, verspillen we energie. Het gaat om de bedreigingen van lucht en water, van voedsel en onderwijs voor de armste kinderen in deze wereld. Dát zijn de problemen die we gezamenlijk te lijf moeten gaan.”

Soetendorp werkt aan het ’Pamflet van Hoop’. Het is een reactie op de film van Wilders, die eind deze week wordt verwacht, maar haast met het afronden heeft de joodse voorman niet. „Ik herinner me het pamflet van Geert Mak, na de moord op Van Gogh. Dat ging in het gewoel en lawaai van toen ten onder.”

Als je ziet dat een daad van Wilders, één enkel woord, in korte tijd zo’n reikwijdte kan hebben in de global village, dan is er toch nog hoop, is zijn boodschap. „Als er nu heel veel mensen opstaan met een ander geluid, zal dat nog veel meer mensen bereiken. Dan krijg ik een visioen van een mondiale vloedgolf van saamhorigheid.”

„Het is tijd voor een brede maatschappelijke discussie, zoals destijds over kernwapens. Ik vind dat we gezamenlijk de grenzen moeten verkennen tussen de vrijheid van meningsuiting en het recht om gevrijwaard te worden van krenking.”

De Hagenaar, die veertig jaar woordvoerder van de liberaal joodse gemeenschap was, stoort zich aan de venijnige debatten op tv, de ruzieachtige toon, de verharding in de kranten. „Ik zie en hoor heel redelijke mensen heel onredelijke dingen zeggen. We betichten elkaar overal van. Dat is de staat van verwarring waarin we verkeren. En daar spinnen mensen als Wilders, de machten van de duisternis, garen bij.”

„Je gaat niet roepen dat een boek, dat anderhalf miljard mensen liefhebben, verboden moet worden.” Alle heilige boeken hebben heftige passages, zegt hij. „Die teksten moet je er niet uitscheuren, maar interpreteren. Het gaat erom wat je er mee doet.”

Daar moet zijn pamflet over gaan en een brede maatschappelijke discussie over gevoerd worden. En over hoop. „Ik heb nog altijd de hoop dat Wilders bijtijds tot inkeer komt. Hij zal toch ooit beseffen dat hij ergens een afslag heeft gemist? Geert Wilders gaat nu de hele wereld over. Als we zo doorgaan is hij straks beroemder dan Johan Cruijff.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden