Soesjes met chocolade en mandarijntjes (2)

Ingrediënten: voor gekonfijte mandarijntjes zoveel suikersiroop (1 deel water + 1 deel suiker) dat de mandarijntjes ruim onder staan, plus meer suiker; minisoesjes (van 0,5 dl melk; 0,5 dl water; 50 g boter; 50 g bloem; 2 eieren; snufje zout). Chocoladevulling voor 12 minisoesjes (4 personen): 2 dl melk; 1,5 dl slagroom; 2 eidooiers; 100 g pure chocola (70 procent vaste cacaobestanddelen), gehakt; 1 blaadje gelatine; 1 eetlepel cacao.

Weinig kostbare ingrediënten die zijn omgetoverd tot een feestelijk dessert dat luxueus is omdat er tijd, geduld en toewijding voor nodig is: wie niet sterk is moet slim zijn en wie niet veel geld kan uitgeven om iets 'onalledaags' op tafel te zetten, kan misschien wel luxueus veel tijd besteden aan het creëren van iets bijzonders. Voor het beschrijven van deze soesjes met chocola en gekonfijte mandarijntjes is wel enige ruimte nodig, vandaar vandaag het tweede deel.

Als u vorige week tot dit dessert besloten hebt, ben u waarschijnlijk al met de mandarijntjes in de weer. Nog een paar tips. Snijd de mandarijntjes horizontaal door: eventuele pitjes kunt u er dan uithalen, de gehalveerde mandarijntjes lekken beter uit en zijn ook heel decoratief. U kunt de konfijte mandarijntjes glaceren door ze 24 uur uit te laten lekken. Meng wat poedersuiker door de 'konfijtsiroop', haal de mandarijntjes door de siroop en laat ze 4-5 uur drogen in een oven met de thermostaat op de laagste stand en de ovendeur op kier.

Breng voor de chocoladecrème 1 dl melk en 0,5 dl room aan de kook en giet ze al kloppend bij de dooiers. Verhit dit mengsel al kloppend au bain-marie tot het bindt. Klop er (van het vuur af) 35 gram fijngehakte chocola door en zet de crème tot gebruik in de koelkast.

Week voor de chocolademousse het blaadje gelatine in koud water en knijp het goed uit. Verhit de rest van de melk, los er het blaadje gelatine in op en giet de melk al kloppend over de resterende 65 g gehakte chocola. Laat het mengsel afkoelen, maar niet opstijven.

Klop de rest van de slagroom stijf. Spatel de room door het chocolademengsel.

Halveer de soesjes horizontaal. Schep wat chocoladecrème op de bodem, dan een klein beetje fijngehakte gekonfijte mandarijn en daarop chocolademousse. Zet de bovenkant van de soesjes op de mousse. Bestuif ze met cacao. U kunt zelfs wat fröbelen door ze eerst met poedersuiker te bestuiven, er een papieren sterretje op te leggen, ze dan met cacao te bestrooien en vervolgens het sterretje voorzichtig weg te halen.

Kunt u ook doen met de borden, voordat u er de soesjes en gekonfijte mandarijn op schikt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden