Soerelse haas

U weet natuurlijk dat er in het bos geen hazen gevangen worden. Daarom heeft men in het Veluwse dorpje Soerel er iets op bedacht, want zelfs daar lusten ze wel haas: varkenshaas met wildsmaak. Je hebt er wel Rozemarijn bij nodig. Abdes Hildegard von Bingen kweekte dat kruid al in de Middeleeuwen voor de beroemde kloosterbalsem, net als de Abdijsiroop, tot voor kort een zeer populair medicijn. En zeker ook voor haar hoofdkussen, want het kruid bezat magische kracht en kon beschermen tegen hekserij en duivelskunsten, die hoofdpijn veroorzaakten. Bovendien kon Hildegard best een lekker geurtje gebruiken, want wassen hoorde er toen nog niet bij. In haar tijd gold rozemarijn ook als het meest normale toekruid bij vlees. Misschien omdat iedereen zelf zo naar wild rook?

In een warm hoekje van een schrale kruidentuin, bijvoorbeeld voor de luchtroosters van een spouwmuur, blijft dit kruid van de Middellandse Zee ook hier het hele jaar groen. Behalve bij strenge vorst. En alleen in de tuinen der rechtvaardigen, zeggen de heiligen van Soerel.

Voor twee porties:

2 varkenshaasjes

peper, zout

2 theel. rozemarijn

klontje boter

krielaardappelen naar behoefte

1 uitje

stukje mager rookspek

500 g spruitjes

2 vleestomaten

2 theel. rozemarijn

1. Het vlees inwrijven met peper, zout en kleingeknipte rozemarijnnaaldjes.

2. De boter bruinen in een grote koekepan met anti-aanbakbodem. Hierin de haasjes op een matig vuur rondom bruinbakken.

3. Intussen de kriel wassen, het uitje schillen en snipperen en blokjes maken van het spek. Dit laten meebakken met de bruine haasjes, het deksel schuin op de pan en stoven tot de kriel gaar is (15-20 min.).

4. Water aan de kook brengen in een kleine pan. De spruitjes schoonmaken (stukje van het stronkje, buitenste blad weg), wassen en ongeveer 10 minuten koken tot ze net gaar zijn. De tomaten wassen en 10 tellen laten meekoken. Uit de pan nemen, het vel eraf trekken en parten maken.

5. De uitgelekte spruitjes om aardappels en vlees heen scheppen, tomaat erop, rozemarijn erover.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden