Soepelere regels gezinshereniging komen maar traag op gang
Ze was alleen achtergebleven in Idlib, de Noord-Syrische stad. Maar het ziet er naar uit dat Marah Ijbara toch naar Nederland mag komen, om hier herenigd te worden met haar ouders, haar broertje en haar twee zusjes. De regels voor gezinshereniging zijn versoepeld - juist vanwege verhalen over jonge vrouwen zoals de 21-jarige Marah Ijbara.
Vandaag praat de Tweede Kamer met staatssecretaris Dijkhoff (VVD) van asielzaken over het gezinsherenigingsbeleid. Twee weken geleden kondigde hij een versoepeling aan. In januari had zijn voorganger Fred Teeven al tegen de Tweede Kamer gezegd dat hij iets wilde gaan doen aan de 'precaire' situatie van "alleenstaande, ongehuwde meisjes die achterblijven". Tot vreugde van organisaties als UNHCR en VluchtelingenWerk Nederland.
Elke dag grote risico's
"Maar waarom duurt het allemaal zo lang?", vraagt advocaat Jaap de Ruijter de Wildt, die de familie Ijbara bijstaat. Op een aantal aanvragen van jonge Syrische vrouwen als Marah Ijbara die in eerste instantie waren afgewezen, heeft de IND inmiddels alsnog positief besloten. Maar bij Ijbara is dat nog niet het geval. De immigratiedienst heeft de rechterlijke procedure om hereniging met haar gezinsleden tegen te houden stopgezet, maar dat betekent nog niet dat ze direct naar Nederland kan komen. Daarover moet de IND alsnog een beslissing nemen.
De Ruijter de Wildt: "Elke dag dat Marah in Syrië is, loopt ze grote risico's. Idlib is in handen gevallen van Al-Qaida, ze is inmiddels de stad ontvlucht en bivakkeert nu in Armanaz, een dorp iets dichter bij de Turkse grens. Maar ze moet zo snel mogelijk het land kunnen verlaten. Er wordt veel gebombardeerd. Ze loopt echt gevaar."
Eind vorig jaar vertelde de familie van Marah Ijbara hun verhaal in Trouw. Marah's vader Mohamed en haar broer Mustafa vluchtten in de zomer van 2013 uit Syrië naar Nederland. Het duurde niet heel lang voordat ze een asielvergunning kregen. Zo snel als kon diende de achtergebleven gezinsleden een aanvraag voor gezinshereniging in. Moeder Abeir en dochtertjes Rand (11) en Shahed (9) mochten overkomen. Het gezin vestigde zich in het Zuid-Limburgse Meerssen. Maar zonder Marah. Reden: ze was meerderjarig en er was geen sprake van een 'meer dan emotionele band' met de rest van het gezin. Daarmee voldeed ze niet aan de regels.
Niet compleet
Dat ze nog altijd thuis woonde, maakte voor die beslissing ook niet uit. "Maar hoe moet ze zich redden", vroeg haar moeder zich eind december in deze krant af. "Een jonge alleenstaande vrouw in Syrië? Mijn hart doet pijn als ik aan haar denk. We zijn niet compleet nu. Ze hoort bij ons."
De IND moet nu een nieuwe beslissing gaan nemen op het herenigingsverzoek van de jonge vrouw. "Die zal positief uitvallen", zegt De Ruijter de Wilt. "Maar daarna moet ze nog wel de grens met Turkije zien te bereiken en een lange reis maken naar Ankara, om daar bij de Nederlandse ambassade de juiste papieren te krijgen. Dat is voor een jonge vrouw in Syrië een reis vol risico's. De IND moet haast maken, en de Nederlandse overheid zou haar moeten helpen bij die gevaarlijke reis", vindt de raadsman.
Ook VluchtelingenWerk pleit voor meer snelheid in de herenigingsprocedures. "De wachttijden op ambassades zijn erg lang. Er moet meer personeel op gezet worden, zodat mensen sneller met hun geliefden kunnen worden herenigd", zegt een woordvoerster. Over dat laatste is staatssecretaris Dijkhoff in gesprek met het ministerie van buitenlandse zaken, meldt een woordvoerster van de VVD-bewindsman.