Soepeler regime ondernemingen met Europese dochterbedrijven

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - De Kamer heeft de voorwaarden waaronder moedermaatschappijen winstuitkeringen van elders in Europa gevestigde dochters belastingvrij kunnen ontvangen versoepeld. De Kamer wil de eis laten vervallen dat het moederbedrijf al minstens een jaar een belang van 25 procent heeft in de dochter.

De Tweede Kamer debatteerde gisteren met staatssecretaris Van Amelsvoort (CDA) van financien over de aanpassing van Nederlandse belastingbepalingen aan de regelgeving van de Europes gemeenschap.

Van Amelsvoort was de Kamer al wat tegemoetgekomen door die termijn terug te brengen van twee naar een jaar. Maar dat ging de volksvertegenwoordiging niet ver genoeg. Op voorstel van de regeringspartijen CDA en PvdA besloten de fracties ook de termijn van een jaar te schrappen.

Als de moedermaatschappij korter dan een jaar voor 25 procent of meer eigenaar is van de dochter moeten er wel zekerheden worden gesteld tegenover de belastinginspecteur. Maar die kunnen worden opgeheven, zodra het moederbedrijf langer dan een jaar het aandelenpakket in handen heeft.

Fusie

Een andere uitkomst van het debat is dat de banken ABN en de Amrobank, die op het hoogste niveau zijn gefuseerd, desgewenst hun afzonderlijke publieke beleggingsinstellingen eveneens een juridische fusie kunnen laten aangaan zonder nadelige belastingheffing.

Alleen beleggingsinstellingen, waarin niet door een breed publiek wordt deelgenomen, worden van deze gunstige regeling uitgesloten. Bij een fusie van beleggingsmaatschappijen, waarin veel minder aandeelhouders participeren, zal van geval tot geval worden nagegaan of de fusieplannen zijn ingegeven om belastingheffing te ontlopen.

Kasgeldvennootschappen bijvoorbeeld vallen bij een fusie wel in de belastingheffing. Overigens gaat het hier niet om afstel maar om uitstel van belastingheffing. Als bijvoorbeeld het bedrijf wordt opgeheven, tellen stille reserves wel degelijk alsnog mee bij het bepalen van de hoogte van de betalen vennootschapsbelasting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden