Soepeler regels voor inzet flexdocenten bij griepgolf

uitzondering | Een tijdelijke versoepeling van de regels moet bijzondere scholen helpen invallers te vinden voor zieke leraren, zonder de 'dreiging' van een vast contract.

LAURA VAN BAARS en REDACTIE ONDERWIJS & OPVOEDING

Tijdens de eventueel aankomende 'griepgolf' in januari, februari en maart kunnen basisscholen vrijelijk invalleerkrachten inroepen voor maximaal 14 dagen. De kortlopende contracten die scholen hiervoor met invallers sluiten, tellen niet bij het opbouwen van het recht op een vast contract. Het moet dan wel gaan om invallers bij onvoorziene ziekte, dus niet om invalkrachten die een docent vervangen die met zwangerschapsverlof is.

De onderwijsbonden en het kabinet maken tijdelijk een einde aan de beperkingen uit de Wet Werk en Zekerheid (Wwz). Die bepaalt dat scholen invalkrachten in twee jaar niet meer dan drie keer mogen inhuren zonder een vast contract aan te bieden. Omdat scholen al voorzagen dat deze regel problemen zou opleveren, spraken ze met leraren in de cao af om de regel te verruimen tot zes oproepcontracten in twee jaar. Iedere keer dat een invaller wordt ingehuurd, telt als een contract.

Toch ontstonden dit schooljaar zoveel tekorten aan invallers, dat een aantal basisscholen klassen naar huis stuurde. Bij de koepel van christelijke scholen Verus kwamen 300 klachten binnen over de Wwz. Voor de nieuwe wet inging, op 1 juli 2015, was er meer ruimte om invallers vaak terug te vragen.

Als iemand drie maanden niet was ingehuurd, vervielen de eerdere invalcontracten en begon de 'keten' van contracten weer opnieuw. Nu moet er zes maanden tussen het zesde en zevende contract zitten.

De PO-Raad, de onderwijswerkgever, hoopt dat er een uitzondering in de Wwz voor het onderwijs zal blijven gelden.

Om die mogelijkheid te onderzoeken stelde het kabinet een paar weken geleden 'verkenner' Jacques Tichelaar aan. Tot een uitzondering komt het niet.

De afspraak die Tichelaar met de PO-Raad en de onderwijsbonden AOb, AVS, CNV Onderwijs, FNV Overheid en FvOV maakte, is dat er de komende maanden geen rekening gehouden hoeft te worden met de 'ketenbepaling' uit de Wwz. In 2017 moet er een structurele oplossing gevonden worden voor een betere positie van invallers in de cao voor 2018. Als dat niet lukt, moet de vrijstelling ook in de winter van 2018 nog kunnen gelden.

Scholen vervangen ieder jaar zo 8 tot 10 procent van hun personeel.

undefined

openbare school geen last van Wwz

Leerkrachten in het openbaar onderwijs hebben in ieder geval tot 2018 geen last van de Wwz. Deze geldt namelijk niet voor ambtenaren.

Het is wel de bedoeling dat ook de openbare scholen onder de Wwz gaan vallen; daartoe is de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren ingediend.

Leerkrachten in het openbaar onderwijs krijgen daarmee dezelfde rechtspositie als leraren in het bijzonder onderwijs. Echter, de Eerste Kamer verwees de wet weer terug naar de Tweede, waardoor de gelijkstelling nog wel even op zich zal laten wachten.

Vooruitlopend op de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren, mogen openbare schoolbesturen er vrijwillig voor kiezen al te werken met de Wwz. Geen enkel bestuur deed dat.

De bijzondere scholen vinden dat openbare scholen door de Wwz oneerlijk bevoordeeld worden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden