Soepele regeling erfenis familiebedrijven op de tocht

Erfgenamen van familiebedrijven moeten meer belasting betalen, vindt het kabinet. Staatssecretaris Eric Wiebes van financiën schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. De belasting van familiebedrijven is omstreden en kan leiden tot politiek tumult. De VVD, de partij van Wiebes, zegt op te komen voor de belangen van ondernemers, maar een belastingverhoging geeft oppositiepartij CDA een argument om op de trom te slaan.

De soepele regeling voor erfgenamen van familiebedrijven is ingevoerd door CDA-staatssecretaris Jan Kees de Jager. In een rechtszaak boog de Hoge Raad zich daarna over de vraag of het redelijk is dat erfgenamen van familiebedrijven beter af zijn dan andere erfgenamen. De Hoge Raad meende dat een verschillend regime door de beugel kan. Nu schrijft Wiebes dat hij dat toch wil veranderen, maar niet in deze kabinetsperiode.

Nu geldt voor het erven van een bedrijf de vrijstelling van ruim een miljoen euro. Over 83 procent van het bedrag daarboven hoeft ook geen belasting betaald te worden. Over de resterende 17 procent geldt een belastingtarief van 20 procent en het is mogelijk om het betalen van belasting uit te stellen. Het idee daarachter is dat het mogelijk moet zijn om het bedrijf voort te zetten.

Waar Wiebes precies mee komt is nog onduidelijk. In zijn brief schrijft hij dat hij denkt aan een 'lager vrijstellingspercentage'. Hij signaleert dat bedrijven niet in de problemen komen als erfgenamen meer of eerder belasting betalen. "In 70 procent van de gevallen kan deze uit de nalatenschap worden voldaan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden