Syrië

Soennitisch anti-Assadfront breekt

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi wordt verwelkomd in Lissabon.
 Beeld REUTERS
De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi wordt verwelkomd in Lissabon.Beeld REUTERS

De steun onder de soennitische Arabische landen voor de soennitische opstandelingen in Syrië neemt in rap tempo af, terwijl de steun voor de alawitische president Bashar al-Assad juist toeneemt. De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi kiest nu zelfs openlijk de kant van Assad.

In een interview met de Portugese televisiezender RTP zei hij deze week dat het de hoogste tijd is om de regimes in de regio te helpen in strijd tegen jihadisten. “Onze prioriteit ligt bij het steunen van nationale legers om het gezag te herstellen over het grondgebied”, zei hij. Daarnaast wil hij hen helpen ‘in hun strijd tegen extremisten, en in het afdwingen van de nodige stabiliteit in Libië, Syrië en Irak’. Op de vraag of hij daarmee ook het nationale leger van Syrië bedoelde, antwoordde hij bevestigend.

De uitspraken van Sisi hebben veel gewicht. Egypte met 92 miljoen inwoners telt de meeste soennieten van de Arabische wereld - zelfs meer dan alle soennitische Golfstaten bij elkaar. De bevolkingsarme Golfstaten kozen de kant van de soennitische opstandelingen in Syrië (met uitzondering van Oman) en wierpen zich in het conflict op als verdedigers en ‘de stem’ van soennitische Arabieren. Maar hun stem is een minderheid aan het worden.

Naast Egypte staat ook het soennitische Algerije aan de kant van Assad. Het soennitische Tunesië - de enige democratie in het Midden-Oosten - heeft de diplomatieke betrekkingen met Syrië genormaliseerd. Andere Arabisch-soennitische landen als Marokko en Oman houden zich grotendeels afzijdig.

Anders dan Saudi-Arabië en Qatar zien de meeste soennitisch Arabische landen geen heil in het bewapenen en financieren van jihadisten en rebellen in Syrië. Veel van hun burgers vechten inmiddels voor diverse terreurbewegingen in dat land, en de regimes vrezen dat zij bij hun terugkeer ook de instabiliteit uit Syrië zullen importeren.

De uitspraken van de Egyptische president zullen hem met name in Saudi-Arabië niet in dank worden afgenomen. Het theocratische bewind was tot voor kort een van de belangrijkste bondgenoten van Sisi’s regime. De Saudiërs hielden het straatarme Egypte draaiende in ruil voor Sisi’s steun aan Saudische regionale projecten, zoals de oorlog in Jemen.

Maar Sisi’s standpunt inzake Syrië was er mede de oorzaak van dat de relatie tussen de twee landen bekoelde. Daarnaast heeft hij nooit troepen gestuurd naar Jemen, zoals hij had beloofd. De Saudiërs draaiden de oliekraan dicht.

In plaats daarvan gaan er nu geruchten rond dat Egyptische militairen mogelijk naar Syrië zullen gaan om te helpen in de strijd tegen de jihadisten en rebellen. Vorige maand zouden Egyptische militairen in het geheim naar de Syrische kuststad Tartus zijn afgereisd voor een bijeenkomst met Syrische en Russische collega’s. De Libanese krant As-Safir berichtte gisteren dat Egyptische militaire vliegtuigen zijn gesignaleerd in de Syrische provincie Hama. Dit is echter nog niet bevestigd.

De grote draai van Egypte duidt op een toegenomen zelfvertrouwen. Sisi’s regime heeft onlangs een grote lening afgesloten bij het IMF, waardoor het tijdelijk zonder Saudische hulp kan. Daarnaast heeft Sisi de betrekkingen met Rusland onlangs flink aangehaald. Ter bekroning hielden de twee landen vorige maand een gezamenlijke militaire oefening, genaamd ‘Verdedigers van vriendschap’.

Daarnaast rekent Sisi zich rijk met de komst van Trump in het Witte Huis. De steenrijke zakenman kan het persoonlijk goed vinden met Sisi en stak al meerdere malen de loftrompet over hem. Daarnaast verwacht Sisi van Trump geen lastige vragen over de mensenrechten, want net als Sisi verkiest Trump stabiliteit in het Midden-Oosten boven de mensenrechten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden