Soeharto

Met zijn voornemen een hervormingsproces op gang te brengen, binnen een half jaar verkiezingen te houden en op termijn af te treden, heeft president Soeharto van Indonesië een verstandig besluit genomen. Tenminste, als er van die plannen ook iets terechtkomt.

Indonesië staat op de rand van de totale chaos, voornamelijk door toedoen van Soeharto zelf, die tot dusverre botweg weigerde de roep om hervormingen te beantwoorden. In de protesten klinkt niet voor niets steeds dezelfde leus: Soeharto is het probleem. Hij moet dus weg.

Er kleven echter minstens twee bezwaren aan een onmiddellijk aftreden van de president. Er staat geen opvolger klaar. De zogenoemde oppositie is verdeeld en heeft bovendien geen uitgesproken ideeën over de te bewandelen weg naar meer democratie en een rechtsstaat.

Bovendien wil een belangrijke factie binnen het leger Soeharto niet zomaar laten gaan. Dit wijst erop dat de militairen het niet eens zijn over een vervanger.

Daarmee dreigt het gevaar van een openlijke en bloedige machtsstrijd als de president tot vertrek wordt gedwongen. Het alternatief dat Soeharto biedt, klinkt daarom aantrekkelijker.

Vragen blijven er wel: wat moeten wij ons voorstellen bij een hervormingsproces en een stembusgang onder zijn leiding? Tot nu toe hebben al zijn ondernemingen maar tot één resultaat geleid: versterking van zijn positie.

De enige garantie dat werkelijk een drempel is gepasseerd en de tijden van weleer niet terug kunnen keren, lijkt de bereidheid van moslimleider Abdurrachman Wahid om aan Soeharto's plannen mee te werken. De gematigde leider van de Nahdlatul Ulama heeft zich de afgelopen jaren steeds ingezet voor een democratisch en pluriform Indonesië, waarin de islam het niet alleen voor het zeggen heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden