Soeharto trekt van leer tegen kritiek uit Nederland

JAKARTA (Reuter, ANP, AP) - President Soeharto heeft gisteren de voortdurende internationale kritiek op het optreden van het Indonesische leger op OostTimor drie maanden geleden, waarbij zeker honderd betogers werden gedood, schending van de rechten van Indonesie genoemd.

Soeharto deed zijn uitspraken bij het aanvaarden van de geloofsbrieven van de nieuwe Nederlandse ambassadeur in Jakarta, J. van Roijen. "Geen enkel land zou zijn waarden moeten opdringen aan een ander land, dat is niet in overeenstemming met de waarden die het zelf verheerlijkt" , aldus Soeharto. "Als het daartoe gedwongen wordt is dat hetzelfde als het ontkennen van mensenrechten en de soevereiniteit van een land."

Nederland heeft de schietpartij in Dili vorig jaar november in harde bewoordingen bekritiseerd. Volgens de Indonesische regering vielen toen vijftig doden maar ooggetuigen spraken van minstens honderd doden. In een sneer naar Den Haag zei Soeharto dat "als een land dat geboren werd uit een onafhankelijkheidsoorlog, nadat het kolonialisme het honderden jaren zijn rechten ontzegde, wij vrijheid en zelfrespect hoog in het vaandel hebben. Wij zijn vastbesloten op onze eigen kracht te bouwen en ons te ontwikkelen in de richting die wij voor ons juist achten" .

VN-afgezant Amos Wako heeft inmiddels zijn missie naar Oost-Timor beeindigd na een bezoek aan de begraafplaats van Dili, waar Indonesische troepen op 12 november het vuur openden op betogers. Wako onmoet vandaag in Jakarta president Soeharto. De Keniaan Wako is in Indonesie als speciale afgezant van VN-secretaris-generaal Boetroes Boetroes Ghali. De Verenigde Naties hebben de annexatie nooit erkend en zien Portugal nog steeds als de bestuurlijke macht van het gebied.

De EG riep gisteren in een verklaring op tot vrijlating van alle gevangenen in Oost-Timor die zich niet hebben ingelaten met gewelddadige acties. Volgens de mensenrechtorganisatie Amnesty International worden in Oost-Timor tientallen personen op grond van vage verdenkingen vastgehouden en is hun aantal na het bloedbad dat het Indonesische leger in november aanrichtte in Dili, verder opgelopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden