Soedanese volksopstand gaat door na afzetten Bashir

Demonstranten in de Soedanese hoofdstad Khartoem zetten nu hun protest voort tegen het leger dat een staatsgreep pleegde.Beeld AFP/ ASHRAF SHAZLY

Na dertig jaar is de Soedanese dictator Omar al-Bashir afgezet door het leger. Maar demonstranten hebben geen vertrouwen in de coupplegers die de regering willen overnemen en eisen dat ook de militairen een stap opzij doen. 

De al maanden durende volksopstand in Soedan gaat door, ook al is president Omar al-Bashir donderdag door het leger afgezet. De demonstranten willen geen militair bestuur, zoals de minister van defensie en vicepresident generaal Awad ibn Ouf aankondigde toen hij de staatsgreep op televisie bekend maakte.

Ibn Ouf en de legertop zijn meer van hetzelfde. De ondergrondse vakbeweging die al maanden de protesten organiseert, de Sudanese Professionals Association (SPA), ziet de militaire coupplegers als handlangers van Bashir. Die moeten volgens de SPA ook het veld ruimen en daarom riep de beweging de tienduizenden demonstranten in de hoofdstad Khartoem op ook vannacht bij het hoofdkwartier van het leger te blijven.

Daar is al sinds zaterdag een permanente sit-in gaande. De betogers veranderden hun leus tegen Bashir (‘Aftreden’) in een leus tegen de legerleiding: ‘Ook aftreden’. Ook scandeerden zij volgens persbureau Associated Press: “Ze vervangen een dief door een nieuwe dief”.

De afgezette president Omar al-Bashir op een archieffotoBeeld EPA

Grondwet

Het plan van de militaire top om twee jaar een overgangsregering te leiden en alle bestuurlijke functies door het leger te laten vervullen viel bijzonder slecht bij de demonstranten, die boos en teleurgesteld waren. De belofte van vrije verkiezingen als Soedan in een rustig vaarwater zit, is voor hen veel te laat en ongeloofwaardig.

Ibn Ouf kondigde ook aan dat de Grondwet terzijde wordt geschoven, het parlement is ontbonden en de noodtoestand voor drie maanden geldt. Inmiddels zou er wel werk zijn gemaakt van het vrijlaten van alle politieke gevangen en demonstranten die de laatste tijd zijn gearresteerd.

Het leger heeft ook een avondklok ingesteld van tien uur in de avond tot vier uur in de ochtend. Aangezien de demonstranten willen doorgaan met hun protest, leidt dit tot een gespannen situatie in Khartoem, bevestigt vlogster Lana H. Haroun die al dagen bij de opstand is. “Niemand is blij”, zegt ze via WhatsApp. “Met het afzetten van Bashir is er niets veranderd. Het is dezelfde kliek van het leger die aan de macht is gebleven. We blijven demonstreren totdat er echte veranderingen zijn.”

Donderdagavond laat (lokale tijd) werd Awad ibn Ouf benoemd tot president van de militaire overgangsraad. Hij wordt bij uitstek gezien als vertegenwoordiger van de heersende elite in Soedan en niet vertrouwd.

Kopie

Het scenario van de staatsgreep lijkt een kopie van de coup dertig jaar geleden toen Bashir aan de macht kwam. Alle maatregelen zijn vrijwel een op een overgenomen uit 1989. Dit geeft de demonstranten weinig hoop dat de zo gewenste verandering er ook echt in zal zitten.

Bashir wordt vermoedelijk vastgehouden in het hoofdkwartier van het leger. Wat er met hem gaat gebeuren is onduidelijk. Hij wordt internationaal gezocht door het Internationale Strafhof voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de bloedige burgeroorlog in Darfur, waarbij honderdduizenden mensen op een gruwelijke manier om het leven zijn gebracht en miljoenen op de vlucht sloegen voor de milities van Bashir.

De zoon van oppositieleider Sadiq al-Mahdi van de Umma Partij zei dat Bashir vastzit met leiders van de Moslim Broederschap. Al eerder circuleerde het gerucht dat de beruchte veiligheidsdienst NISS samen met fundamentalistische islamitische groepen ook een coup aan het voorbereiden was.

Lees ook:

President Bashir van Soedan afgezet, leger grijpt de macht

De Soedanese minister van defensie en tevens vicepresident Awad ibn Ouf heeft op televisie verklaard dat president Al-Bashir na dertig jaar is afgezet en is gearresteerd. Het leger zal de komende twee jaar de macht overnemen in het land en daarna vrije verkiezingen uitschrijven.   

Het verzet in Soedan verloopt via Whatsapp.

In Soedan eisen de oppositiepartij Umma en de ondergrondse arbeidersbeweging SPA het vertrek van de dertig jaar zittende president Bashir.

De volkswoede in Soedan lijkt niet te stoppen.

De opstand tegen dictator Al-Bashir gaat onverminderd door. Studenten gingen als eerste de straat op, academici doen nu mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden