’Soedanese staat is schuldige in Darfur’

amsterdam – „Het gehele staatsapparaat van Soedan is betrokken bij misdaden tegen de menselijkheid in Darfur.” Dat schrijft hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo van het Internationale Strafhof (ICC) van de Verenigde Naties in een rapport aan de Veiligheidsraad.

Moreno-Ocampo zegt over bewijzen te beschikken die ’hooggeplaatste functionarissen’ van de regering direct in verband brengen met het geweld van de gevreesde Janjaweed-milities tegen de bevolking.

Namen noemt hij niet. Die zal hij pas volgende maand op een zitting van het hof in Den Haag onthullen. Aanklagers van het hof doen al enige tijd onderzoek vanuit een kantoor in Tsjaad, dat aan Darfur grenst. Zij hebben nu volgens Moreno-Ocampo van meer dan honderd getuigen in achttien landen verklaringen opgetekend. Het zou voor het eerst zijn dat er bewijzen zijn voor de directe koppeling tussen de regering en de Janjaweed.

De Soedanese ambassadeur bij de VN, Abdalmahmud Abdalhalim Mohamed, reageerde meteen furieus op ’de laaghartige leugens’ dat zijn regering bij de misdaden betrokken zou zijn. Hij beschuldigde Moreno-Ocampo ervan het vredesproces in zijn land om zeep te helpen. Volgens de ambassadeur roept de hele wereld om vrede in Darfur en vallen de rebellen nu zelfs de hoofdstad aan, en dan heeft Moreno-Ocampo het lef om zijn aantijgingen te doen en daarmee slechts de rebellen aan te moedigen.

De hoofdaanklager herhaalt in het rapport ook zijn verzoek aan de VN-Veiligheidsraad om van Soedan de uitlevering te eisen van twee mannen die door het ICC zijn aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid. Het gaat om de Soedanese minister voor humanitaire zaken Ahmed Harun en Ali Kushayb, de ’kolonel’ van de Janjaweed. De Soedanese ambassadeur reageerde met een simpel: „Wij zullen nimmer onze burgers terecht laten staan in Den Haag.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden