Soedanese oppositie betreurt uitstel onderhandelingen

Na een escalatie waarbij doden en gewonden vielen in Khartoem leken de generaals ineens bereid tot concessies. Maar het leger krabbelt terug en wil pas over een aantal dagen met de demonstranten in gesprek. 

De militaire machtshebbers in Soedan hebben het overleg met betogers over de overgang naar een burgerbestuur woensdagnacht opgeschort. Zij vinden dat de demonstranten onvoldoende proberen de situatie te deëscaleren. De onderhandelingen liggen 72 uur stil, zo meldde generaal Abdel Fattah al-Burhan van de militaire overgangsraad.

Met het stilleggen van de onderhandelingen wil de overgangsraad eerst een ‘passend klimaat’ creëren om een ​​overeenkomst te sluiten. De generaal eiste in een toespraak op televisie dat de betogers de wegblokkades in hoofdstad Khartoem ontmantelen, bruggen weer openstellen en stoppen met het provoceren van de veiligheidsdiensten. De oppositiepartijen zeggen het uitstel van de besprekingen te betreuren. Ze kondigen meer landelijke sit ins aan, onder meer bij het ministerie van defensie. 

Overdracht van macht

Het leger schoof eerder dit jaar de langzittende leider Omar al-Bashir opzij na maandenlange protesten tegen zijn regime. Burgers overleggen nu met hoge militairen over het overdragen van de macht. Er waren al afspraken gemaakt over een overgangsperiode van drie jaar. In Khartoem zijn ondanks het vertrek van Bashir nog steeds veel betogers actief.

Woensdag leek er nog schot te zitten in de onderhandelingen tussen de Militaire Overgangsraad (TMC) en de Beweging voor Vrijheid en Verandering (DFC). De overdracht van de macht aan een burgerregering zou zeer spoedig kunnen gebeuren, zei luitenant-generaal Yasir al Atta toen nog op een persconferentie. Zijn uitspraak werd bevestigd door de DFC.

Doden

Maandagavond ging het fout toen demonstranten onder vuur werden genomen op Nile Street, de grote boulevard langs de Nijl die door Khartoem stroomt, waarbij vijf doden vielen en tientallen gewonden. De generaals beweerden dat het leden van milities, trouw aan de afgezette dictator waren, die schoten op protesterende burgers. Maar veel getuigen op straat zagen soldaten van de Rapid Support Force, die onder leiding staat van de tweede man van het generaalsbewind, Hemidti. De escalatie op straat zette grote druk op de TMC om tot een overeenkomst te komen met de vertegenwoordigers van de volksopstand. 

Overeenstemming was er ook over een nieuw te vormen parlement met wetgevende bevoegdheid. Dat zal bestaan uit driehonderd leden. Twee derde van de zetels gaat naar de beweging achter de volksopstand, een derde naar partijen die niet betrokken zijn geweest bij de protesten. Onduidelijk is of ook leden van de partij van voormalig dictator Al Bashir zitting nemen in de wetgevende raad. De overkoepelende vakbeweging, die de protesten in Soedan al vijf maanden orkestreert, was daar tot nu toe op tegen.

Soevereine raad

De ministerraad zal volledig bestaan uit burgers. Dan komt er nog een soevereine raad van elf leden. Hier zijn de militairen en de leiders van de volksopstand nog niet uit. Welke rol die gaat spelen? Komt die raad boven parlement en kabinet als een soort collegiaal presidentschap te staan of krijgt die een ceremoniële taak? Ook de zetelverdeling is onderwerp van discussie. De DFC eist acht posten op voor burgers en wil dat de generaals er maximaal drie krijgen. De TMC wil zeven stoelen in deze raad en vier voor burgers.

Er ligt ook een voorstel om de soevereine raad te laten bestaan uit een vrouw, zes vertegenwoordigers van de provincies en drie militairen - waarbij dus nog een post is opengelaten. Het risico van provinciale vertegenwoordigers is dat dat tot een stevig aantal militairen leidt: nu zijn alle gouverneurs generaals. Opmerkelijk is dat er slechts een zetel wordt gereserveerd voor een vrouw, terwijl die een grote rol hebben gespeeld bij de maanden durende volksopstand.

Lees ook: 

Escalatie tussen generaals en demonstranten in Soedan.

Het conflict in Soedan loopt hoger op. De leiders van de oppositie eisen dat de generaals woensdag opstappen.

De vrouwen in Soedan komen in opstand: ‘Wij zijn geen etalagepoppen’.

Vrouwen komen in opstand in Soedan: ‘Bashir probeerde onze Afrikaanse cultuur te veranderen in een Arabische en dat moet teruggedraaid worden.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden