Soedanese gouverneur roept leger op gevangenen te doden

Ahmed Haroun: Creëer geen administratieve last voor ons

ILONA EVELEENS | NAIROBI

De gouverneur van de Soedanese deelstaat Zuid-Kordofan heeft het leger aangezet tot oorlogsmisdaden. In een video-opname, waarop tv-zender Al Jazeera de hand wist te leggen, zegt Ahmed Haroun onder meer: "Breng ze niet levend terug. We hebben geen plaats voor ze. Creëer geen administratieve last voor ons."

Haroun deed de oproep aan een legereenheid die, volgens Al Jazeera, net in zijn deelstaat een rebellenbasis had veroverd. Het regeringsleger strijdt sinds 2011 tegen opstandelingen in Zuid-Kordofan en de buurdeelstaat Blauwe Nijl. Beide gebieden grenzen aan het vorig jaar onafhankelijk geworden Zuid-Soedan.

"Het bewind in Khartoem slaat vaak radicale taal uit, maar zo erg als wat Haroun in de video zegt, had ik het nog niet eerder gehoord", reageert ontwikkelingswerker Joseph Lagu, die onlangs uit Zuid-Kordofan verliet. "Je kunt toch niet zo maar oproepen om gevangenen te doden?"

De openbare aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, Luis Moreno-Ocampo, is dezelfde mening toegedaan. Hij verklaarde tegenover Al Jazeera dat het doden van gevangenen een misdaad is. "Een commandant heeft de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat zijn troepen de wet niet schenden. De opmerking 'maak geen gevangenen' staat gelijk aan een oorlogsmisdaad."

Ahmed Haroun werd al in 2007 door het ICC beschuldigd van oorlogsmisdaden in Darfoer. Het hof vaardigde een internationaal arrestatiebevel tegen hem uit, net als tegen zijn baas, de Soedanese president Omar al-Basjir, die ook door het ICC is aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden in Darfoer.

De regering in Khartoem vindt dat de opmerkingen van Haroun in Zuid-Kordofan uit hun verband zijn gerukt. Rabie Abdel-Aati, woordvoerder van de regerende Nationale Congres Partij: "Hij riep soldaten niet op om burgers te doden, maar om rebellen te doden. Het is ten slotte oorlog."

Bewoners van Zuid-Kordofan en Blauwe Nijl vochten tijdens de oorlog tussen Noord- en Zuid-Soedan aan de zijde van het zuiden. Vooral de bevolking van de Nubabergen, die het grootste deel van Zuid-Kordofan beslaan, voelen zich verraden door het vredesverdrag dat Zuid-Kordofan en Blauwe Nijl bij Soedan indeelt. Zij hooptent dat hun inzet tijdens de oorlog beloond zou worden met opname in het onafhankelijke zuiden.

Voor Khartoem lijdt het geen twijfel dat Zuid-Kordofan bij het noorden blijft. In die deelstaat bevinden zich de meeste van de oliebronnen die het noorden nog resten na de scheiding van het zuiden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden