Soedan / Zuidelijke vrede, westelijke oorlog

De Soedanese regering tekent vandaag na 21 jaar burgeroorlog een vredesakkoord met zuidelijke rebellen. Het conflict in het westelijke Darfur gaat door. ,,Honderdduizenden riskeren de dood''.

door Ilona Eveleens

KHARTOEM - ,,Het is geen goede vrede. In het zuiden zullen de verschillende stammen elkaar de hersens inslaan als ze niet meer worden afgeleid door een gezamenlijke vijand. Het noorden krijgt met dit verdrag geen ontwikkeling omdat de regeringskliek doorgaat met stelen.''

Professor Mohamed Hashim Awad, hoogleraar economie aan de universiteit van Khartoem, verlangt naar vrede voor zijn land maar vindt het in buurland Kenia te ondertekenen verdrag niet juist. ,,Het laat heel veel meningen van andere politieke of bewapende groepen buiten beschouwing.'' Een diplomaat uit de regio stelt dat het zeker geen perfect akkoord is, maar ,,wel het beste wat we nu kunnen bereiken''.

Met het akkoord in het Keniaanse Naivasha komt vrede binnen handbereik na 21 jaar oorlog tussen de regering in Khartoem en de Zuid-Soedanese rebellenbeweging SPLA. Twee miljoen mensen kwamen om en zo'n vijf miljoen moesten vluchten.

Ook binnen het Nationale Congres, de regeringspartij van Soedan, heerst onvrede over het verdrag. ,,Ali Osman Taha, vice-president en regeringsonderhandelaar , heeft zich laten chanteren door SPLA-rebellen en VS. Hij heeft te veel concessies gedaan. Waarom krijgen we drie legers, één in het noorden, één in het zuiden en nog een gemengde in het zuiden? Ik zou niet verbaasd zijn als het zuiden ons op een dag gaat overheersen en SPLA-leider John Garang president wordt'', meent een vooraanstaand politicus van het Nationale Congres.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden