Soedan wil er geen nieuwe kerken meer bij

Een kerk in Zuid-Soedan. Beeld epa

Soedan tuimelt van de ene religiecontroverse in de andere. Nog geen maand na de vrijlating van de 'afvallige' vrouw Meriam Ibrahim kondigt het land een bouwstop af voor kerken.

Huidige kerken mogen blijven staan, zo maakte de regering deze week bekend. Maar nieuwe kerken krijgen geen vergunning. Het argument waarmee minister van religieuze zaken Shalil Abdoellah zijn besluit verdedigt is eenvoudig: wie in een nieuw gebouw ter kerke wil gaan, moet maar afreizen naar de zuiderburen. In Zuid-Soedan wonen talloze christenen.

De christelijke gemeenschap in het overwegend islamitische Soedan is klein en heeft volgens hem ruim voldoende aan de huidige kerken. Van een inperking van de godsdienstvrijheid is geen sprake. De grondwet schrijft immers voor dat iedereen vrij is in het belijden van zijn god en dat zal zo blijven.

Abdoellah maakte vorig jaar al vergelijkbare opmerkingen. Toch komt dit besluit voor de meeste kerkleiders uit te lucht vallen, vertelt secretaris-generaal Kori El Amli van de Soedanese Raad van Kerken aan de BBC. Zij hadden de laatste tijd juist een goede verstandhouding met de regering. Het idee dat christenen toe kunnen met reeds bestaande kerken zou echter niet kloppen. De gemeenschap is volgens hen juist fors aan het groeien.

'Kerkleiders durven niet vrijuit te spreken'
Of de relatie met de overheid zo goed was als El Amli deze doet voorkomen is nog maar de vraag. Volgens de rooms-katholieke bisschop Eduardo Hiiboro Koessala van het Zuid-Soedanese bisdom Tamboera-Yambio leven christenen in Soedan sinds drie jaar als tweederangsburgers. Vrijuit spreken is geen optie.

De onafhankelijkheid van het zuiden was volgens hem een kantelpunt. Sindsdien zou de regering streven naar een zuiver islamitische staat. "Bisschoppen en priesters gaan sindsdien als illegalen door het leven", vertelt hij aan nieuwssite AllAfrica. "Ze krijgen geen paspoorten en worden niet wettelijk erkend. Er zijn al priesters uitgezet. Bisschoppen krijgen te verstaan dat ze zich moeten stilhouden."

Bestaande kerken zijn niet veilig
Ook is het nog maar de vraag of de regering huidige kerken daadwerkelijk wil laten staan. Twee weken geleden wierpen de autoriteiten in de hoofdstad Khartoem er nog zonder pardon één tegen de vlakte. De kerkelijke gemeenschap werd een dag van tevoren op de hoogte gebracht en kon niets doen om de sloop te voorkomen. De strijdt woedt het hevigst in de Noeba-regio, waar veel christenen wonen. Zij werden de afgelopen jaren getroffen door duizenden bombardementen. Ook kerken zijn het doelwit.

Publicitair dieptepunt was het recente proces tegen Meriam Ibrahim, de christenvrouw die afvalligheid werd beticht. Zij werd hoogzwanger ter dood veroordeeld omdat ze als moslim te boek stond maar weigerde om haar christelijke geloof af te zweren. Ibrahim beviel in haar cel, met geketende handen en voeten. Na diplomatieke druk kwam ze vrij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden