'Soedan vernietigt massaal dorpen'

Van onze redactie buitenland AMSTERDAM - Soedan vernietigt systematisch dorpen in het grensgebied met Ethiopië. Dat zegt de organisatie Christian Solidarity International (CSI), die is gevestigd in de Zwitserse stad Zürich.

CSI heeft twee onderzoekers in het geheim naar Soedan gestuurd, de Britse baronnes Caroline Fox, lid van het Hogerhuis, en John Eiber, een functionaris van CSI. Volgens hen bombarderen militaire Antonovvliegtuigen en helikopters de dorpen. Het zouden wraakacties zijn vanwege vermeende steun aan opstandelingen. Er zouden vijftigduizend mensen dakloos zijn.

Het Soedanese bewind ontkende gisteren de val van de stad Mabam. De situatie is voor het bewind gevaarlijk geworden, nu zuidelijke en noordelijke opstandelingen een pact hebben gesloten. Dat maakte het mogelijk een tweede front te openen, in het oosten, met hulp van Eritra en Ethiopië. Tot dan toe vocht het leger voornamelijk in het zuiden van het land, tegen het SPLA van John Garang.

Terwijl het bewind Soedan ziet als een Arabisch islamitisch land vechten de zuiderlingen voor een 'Afrikaanse' identiteit. Het conflict scherpte eind jaren tachtig aan toen moslimfundamentalisten, onder leiding van Hassan Toerabi, steeds machtiger werden. De zuiderlingen hebben nu steun gekregen van twee machtige oppositiepartijen in het noorden, de Democratische Unionistische Partij van Al-Mirghanni, en de Oemmapartij Sadik Al-Mahdi, een zwager van Toerabi. Beiden zijn leiders van mystieke ordes. Al-Mahdi en Mirghanni verblijven in Egypte. Al-Mahdi kreeg onlangs geen steun van Egypte voor een plan voor een federaal bestel in Soedan, met een speciale status voor het zuiden.

Dat moedigde het Soedanese bewind aan een zware delegatie naar Cairo te sturen, om te proberen steun van de Egyptische president Moebarak te winnen. Makkelijk is dat niet, want Moebarak is ervan overtuigd dat Soedan in 1995 een moordaanslag tegen hem heeft georganiseerd, in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Sinds jaar en dag beschuldigt Egypte Soedan er van Egyptische moslimguerrillastrijders op te leiden. Ook is er een grensgeschil. Toch lijkt Egypte ongelukkig met de laatste ontwikkelingen. Het benadrukt dat Soedan eén land moet blijven. Die 'principiële stellingname' zou zwaarder wegen dan het oude zeer van de afgelopen jaren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden