Soedan: 'bekeerde' vrouw komt niet vrij

Meriam Ibrahim (r) en haar man Daniel Wadi Beeld .

De regering van Soedan komt alweer terug op haar claim dat de ter dood veroordeelde 'afvallige' Meriam Ibrahim wordt vrijgelaten. Volgens het Soedanese ministerie van buitenlandse zaken moet Ibrahim gewoon in hoger beroep.

Een hoge ambtenaar is verkeerd geciteerd, stelt het ministerie in een verklaring. De ambtenaar vertelde de BBC zaterdag dat Ibrahim 'binnen enkele dagen' zou vrijkomen, 'overeenkomstig de procedure van de rechter en het ministerie van justitie'. Volgens de nieuwe verklaring zou hij alleen hebben gezegd dat Ibrahims advocaten beroep hebben aangetekend. Alleen een hogere rechter zou vrijspraak of strafvermindering kunnen geven.

Een rechtbank veroordeelde Meriam Ibrahim vorige maand ter dood, omdat ze zich zou hebben bekeerd tot het christendom. De vrouw werd naar eigen zeggen vanaf haar zesde levensjaar - na het vertrek van haar vader - christelijk opgevoed door haar moeder. Formeel stond ze geregistreerd als moslim.

Zelfs in de rechtszaal weigerde ze haar christelijke geloof af te zweren. De rechter zag daarin een daad van afvalligheid. Dat ze twee jaar geleden trouwde met een christelijke man, kwam haar op 100 zweepslagen te staan. Ibrahims precieze achtergrond is overigens onduidelijk. Na de veroordeling stelden zowel de regering als Ibrahims advocaat dat haar moeder wel moslim is. Ten tijde van het vonnis was Ibrahim hoogzwanger. Afgelopen woensdag beviel ze, in haar cel.

'Weerzinwekkend' en 'barbaars'
De zaak leidde internationaal tot verontwaardiging. De strenge Soedanese interpretatie van de sharia-code schrijft al sinds 1991 voor dat afvallige moslims zwaar gestraft moeten worden, maar van een veroordeling was het nog niet gekomen. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) noemde de zaak 'weerzinwekkend' en 'een flagrante schending van het internationaal humanitair recht'.

De Britse premier Cameron stelde dat deze gang van zaken niet thuishoort in deze wereld en noemde het vonnis barbaars. Mensenrechtenexperts van de VN noemen de straf in een verklaring 'schandelijk' en roepen Soedan op het oordeel terug te draaien. Amnesty International haalde met een petitie voor haar vrijlating dusver bijna 240 duizend handtekeningen op.

Weinig reden tot optimisme
Soedan ontkent nu impliciet dat het is gezwicht voor diplomatieke druk. In de verklaring benadrukt de regering dat ze zich niet mengt in de rechtspraak: 'dat is een onafhankelijk orgaan'. Ibrahims echtgenoot Daniel Wadi toonde zich afgelopen weekend al sceptisch. 'Ik denk niet dat het gaat gebeuren', zei hij tegen The Guardian over haar vrijlating. 'We hebben beroep aangetekend, maar ze hebben er nog niet naar gekeken.'

Ook haar advocaat ziet weinig reden tot optimisme. 'Niets is veranderd, Meriam zit nog steeds in de cel', vertelt hij aan de Britse krant. De mededeling over vrijlating 'was een politiek statement, gemaakt onder druk van een internationale campagne.'

Ibrahims echtgenoot Wani, afgelopen woensdag met zijn pasgeboren dochter Wani. Ibrahim beviel eerder die dag in haar cel. Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden