Socioloog Zygmunt Bauman (91) overleden

Bauman werd internationaal bekend door zijn analyse van en kritiek op het moderne leven en de cultuur. Beeld AFP
Bauman werd internationaal bekend door zijn analyse van en kritiek op het moderne leven en de cultuur.Beeld AFP

Een van de meest vooraanstaande Europese sociologen, de Pools-Britse Zygmunt Bauman, is maandag op 91-jarige leeftijd in zijn woning in het Engelse Leeds overleden.

De linkse denker deed onder meer onderzoek naar identiteitscrises in de moderne samenleving, de Holocaust, consumentengedrag en de globalisering. De familie onder wie zijn weduwe, heeft zijn overlijden bekendgemaakt.

De in Polen geboren Bauman schreef meer dan vijftig boeken, inclusief 'Sociologie voor het dagelijks leven' en 'Moderniteit en de Holocaust' waarin hij over de uitroeiing van de Joodse Europeanen onder meer stelt: ,,Het was de rationele wereld van de moderne beschaving die de Holocaust denkbaar heeft gemaakt."

In zijn geboorteland Polen was hij vaak een controversiële figuur. In 2006 kwamen er documenten tevoorschijn waaruit bleek dat Bauman ooit lid was van een repressieve veiligheidsdienst tijdens het stalinisme. Het niet praktiserende Joodse gezin Bauman vluchtte bij de Duitse inval in Polen in 1939 naar de Sovjet-Unie waar Bauman communist werd. Hij keerde na de oorlog naar Polen terug en studeerde sociologie in Warschau. Later ging hij naar Israël en vervolgens Engeland.

In 2012 werd Bauman in Trouw geïnterviewd over de Holocaust. Dat was volgens hem geen terugval in oude barbaarsheid. "De nazi's en de communisten waren geen wilde beesten. Het waren progressieve mensen, bewonderd door de grootste geesten van die tijd. Dat is een grote les die we moeten leren: voor monsterlijke daden heb je geen monsters nodig."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden