Socialistische Partij blij met intrekken aanklacht tegen DSK
De Franse Socialistische Partij prijst de beslissing van de openbare aanklagers in New York om de strafzaak tegen voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn in te trekken. De zaak tegen Strauss-Kahn, die beticht wordt van poging tot verkrachting, hebben de aanstaande Franse presidentsverkiezingen op hun kop gezet. Strauss-Kahn werd gezien als de gedoodverfde kandidaat voor de Socialisten.
De verwachting is dat de rechter in New York later vandaag beslist de zaak te beëindigen. De openbare aanklagers, die twijfelen aan de geloofwaardigheid van de vrouw die Strauss-Kahn beschuldigt, dienden gisteren een verzoek in om de zaak tegen Strauss-Kahn te laten vallen. Er loopt nog wel een civiele zaak tegen Strauss-Kahn in New York en in Frankrijk wordt momenteel een andere beschuldiging van poging tot verkrachting onderzocht.
Verkiezingscampagne
De politieke bondgenoten van Strauss-Kahn in Frankrijk en een deel van het electoraat lijken graag door te willen gaan met de verkiezingscampagne en Strauss-Kahn in alle rust te laten herstellen van de afgelopen maanden.
Martine Aubry, de partijleider van de Franse Socialisten, zei 'enorm opgelucht' te zijn dat het openbaar ministerie in New York de zaak wil laten vallen. 'We zaten allemaal te wachten op een eind aan deze nachtmerrie voor hem', aldus Aubry.
De Socialistische Partij, die hoopte in Strauss-Kahn een presidentskandidaat te hebben gevonden waar de partij zich achter kon scharen, moest naarstig op zoek naar een nieuwe kandidaat om het op te nemen tegen president Nicolas Sarkozy.
Overigens zijn sommige mensen de mening toegedaan dat de zaak tegen Strauss-Kahn alleen maar komt te vervallen omdat de aanklagers denken dat hun zaak niet sterk genoeg is om een jury van Strauss-Kahns schuld te overtuigen, niet omdat alle verdenkingen zijn weerlegd.
Bill Clinton
De zaak 'heeft bepaalde delen van zijn persoonlijkheid, en zijn relaties met vrouwen en geld aan het licht gebracht', schreef de Franse krant Le Monde dinsdag in een commentaar. 'Net als Bill Clinton, wiens presidentschap werd bezoedeld door de affaire rondom Monica Lewinsky, is Strauss-Kahn vooral een slachtoffer van zijn eigen lichtvaardigheid.'
Gerechtigheid
De advocaat van Tristane Banon, de Franse vrouw die Strauss-Kahn van poging tot verkrachting beticht, hekelde de feeststemming onder de vrienden van Strauss-Kahn. Hij zei dat Banon niet van plan is op te geven. 'Tristane Banon wil nog steeds gerechtigheid', aldus advocaat David Koubbi. 'En daar gaan we voor vechten, maar dan zonder een Amerikaans spektakel.'